ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΑΑΕΚ - ΘΟΚ

02 Ιουνίου 2022, 15:11

images

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Δρ. Χρίστος Μηνά και η Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) κα Αντιγόνη Παπαφιλίππου υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας και ανανέωσαν τη συνεργασία τους για τα επόμενα 2 χρόνια. Η ΑΑΕΚ και ο ΘΟΚ έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, καθώς και την υλοποίηση προτεραιοτήτων και δράσεων που να αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των δύο φορέων.

Στο χαιρετισμό του ο Προέδρος της ΑΑΕΚ Δρ. Χρίστος Μηνά ανάφερε πως η ΑΑΕΚ παραμένει πιστή στις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες απασχόλησης. Μια παράμετρος αυτής της διασφάλισης δικαιωμάτων για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης είναι και η πρόσβαση στον πολιτισμό. Ακολούθως, η Πρόεδρος του ΘΟΚ κα Αντιγόνη Παπαφιλίππου δήλωσε πως ο ΘΟΚ έρχεται πάντα αρωγός σε κινήσεις που στόχο έχουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και την συνδρομή σε κινήσεις που στόχο έχουν την πρόληψη. Η κα Παπαφιλίππου πρόσθεσε πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου σήμερα με την ΑΑΕΚ, συνάδει ακριβώς με τη γενικότερη πολιτική του ΘΟΚ για δημιουργία προϋποθέσεων πρόσβασης σε όλους τους πολίτες, στην τέχνη του θεάτρου, η οποία εμπερικλείει όλες τις τέχνες και βοηθά στην ενδυνάμωση του κάθε ατόμου ενάντια στις προκλήσεις των καιρών.

Η καλλιέργεια του πολιτισμού και του χαρακτήρα των ανθρώπων, ενισχύουν την προσπάθεια της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και προωθούν εναλλακτικούς τρόπους υγιούς απασχόλησης, μακριά από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Το ζήτημα της κοινωνικής επανένταξης είναι άκρως σημαντικό έτσι ώστε άτομα που είναι ευάλωτα να συμμετέχουν ξανά στην κοινωνία ως ενεργοί και ωφέλιμοι πολίτες. Ο πολιτισμός και το θέατρο παραμένουν δυνατά εργαλεία για την προαγωγή της ενεργητικότητας, της αυτογνωσίας και της διαδραστικότητας.

Το Μνημόνιο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και δράσεις όπως:

-Πραγματοποίηση θεατρικών επισκέψεων από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτους πληθυσμούς.

-Παροχή από τον ΘΟΚ δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων για συγκεκριμένες θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζει μέσα στα πλαίσια της παροχής εναλλακτικής υγιούς απασχόλησης παιδιών και νέων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, καθώς των ατόμων που βρίσκονται σε θεραπευτική διαδικασία.

-Πραγματοποίηση δωρεάν εργαστηρίων και/ή συζητήσεων προς εξυπηρετούμενους σε προγράμματα που αδειοδοτεί η ΑΑΕΚ.

-Προώθηση των δράσεων του ΘΟΚ μέσα από το δίκτυο επικοινωνίας της ΑΕΕΚ, και γενικότερα την αμοιβαία διάθεση των υποδομών και των δικτύων συνεργατών των δύο φορέων για επίτευξη των κοινών τους σκοπών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας τίθεται σε άμεση ισχύ μετά την υπογραφή του, και δίνεται δυνατότητα ανανέωσης μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της.

Σχετικά Άρθρα