ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τομέας Νοσηλευτικής Σακχαρώδη Διαβήτη

14 Νοεμβρίου 2022, 11:35

images

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022)

«ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ»

Οι νοσηλευτές τάσσονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην διαχρονική επιδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη και δεσμεύονται να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση του. Προτίθενται να στοχεύσουν όλες τις προσπάθειες τους  στον στόχο οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν ίση πρόσβαση στην συμβουλευτική του Σακχαρώδη Διαβήτη, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του ατόμου για την αυτοδιαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και πρόληψη των επιπλοκών του.

Υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, και με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη έγινε παρουσίαση ειδικών θεμάτων που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη και την αντιμετώπιση του, στα πλαίσια του 29ου Παγκύπριου Συνεδρίου Νοσηλευτών και Μαιών, που διεξάχθηκε   στις 11-12 Νοεμβρίου 2022, στον Αγρό.

Επιπλέον, διανεμήθηκε υλικό για ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών, σε θέματα που αφορούν τον Σακχαρώδη διαβήτη και την πρόληψη του σε διάφορες εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος νοσηλευτές.

Στατιστικά στοιχεία κατά το 2021:

Περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι (ηλικίας 20-79χρονων) πάσχουν από διαβήτη. Μέχρι το 2045 αυτό ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 783 εκατομμύρια.

- Ο διαβήτης τύπου 2 έχει αυξητική τάση στις  χώρες με χαμηλό και μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα.

- Σχεδόν ένας στους δυο ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη είναι αδιάγνωστος.

- Ο διαβήτης ευθύνεται για 6.7 εκατομμύρια θανάτους.

- 1 στις 6 ζώσες  γεννήσεις επηρεάστηκαν από διαβήτη, κατά την περίοδο κύησης.

- 541 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης είναι μια διαχρονική επιδημία όπου σιωπηλά στοχεύει ανθρώπους στις σύγχρονες κοινωνίες όπου διαβιούν. Τα στατιστικά που σχετίζονται με την επιδημία του διαβήτη προκαλούν ανησυχία και έχουν αυξητική τάση.

Εξακολουθούμε να είμαστε στη διάθεση της πολιτείας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται από τη διαχρονική επιδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σχετικά Άρθρα