ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τις εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση, σημειώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών

03 Φεβρουαρίου 2023, 17:57

images

Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας ανά την υφήλιο, καθώς, μόνο για το έτος 2020, υπολογίζεται ότι ευθύνεται για περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους γεγονός που καθιστά τον καρκίνο ως δεύτερη κύρια αιτία θανάτου διεθνώς, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι "οι εξελίξεις που έχει επιτύχει η επιστήμη στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου είναι εντυπωσιακές, καινοτόμες και ελπιδοφόρες, δυστυχώς όμως εντυπωσιακή είναι και η πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι που αναζητούν, αν όχι τη βέλτιστη, τότε τη βασική φροντίδα για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου".

Αναφέρει, επίσης, ότι "κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην αβίαστη παροχή του ύψιστου αγαθού, το οποίο είναι η υγεία και η διατήρησή της, χωρίς να μεσολαβούν περιορισμοί και εμπόδια, όπως είναι το εισόδημα, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, η γεωγραφική θέση, η εθνικότητα, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ηλικία και η αναπηρία".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως το 70% των θανάτων λόγω καρκίνου συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, με μόνο το 30% αυτών των χωρών να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντιμετώπισης του καρκίνου, σε σύγκριση με το 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος".

Επίσης, "οι προσφυγικοί πληθυσμοί είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο προχωρημένου σταδίου, ανισότητες, οι οποίες το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, είναι ως ανεπίτρεπτες, καθώς μέχρι και 3,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να διασώζονται  κάθε χρόνο με τη χρήση κατάλληλων στρατηγικών για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη και ποιοτική θεραπεία".

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει γίνει μια από τις πιο διαδεδομένες ημέρες ευαισθητοποίησης για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασθένεια και τις επιπτώσεις της ώστε να επιδειχθεί αλληλεγγύη και υποστήριξη σε όσους έχουν προσβληθεί από αυτή.

Οπως αναφέρει καταλήγοντας ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών "είναι μια μέρα έκκλησης για δράση προς όλους, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και μια μέρα που υπενθυμίζει σε όλους ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν τη διαφορά  στον κόσμο αυτό".

Σχετικά Άρθρα