ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ HART ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΚΥπΥ

03 Αυγούστου 2023, 15:39

images

Την δράση της Ομάδας Ειδικών Καταστάσεων - Ηazardous Area Response Team (HART) της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπυ) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στην άσκηση ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2023’’, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, στη κοινότητα Αγρίδια, στη παρουσία της Υπουργού Υγείας.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για λειτουργία μιας τέτοιας ομάδας και ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, η Διεύθυνση Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ δημιούργησε την εν λόγω ομάδα η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση μαζικών απωλειών ζωής, συμπεριλαμβανομένου του απεγκλωβισμού, διάσωσης, περίθαλψης και μεταφοράς στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού τραυματιών.

Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης προσομοίωσης αφορούσε πτώση λεωφορείου με 40 επιβάτες σε χαράδρα μεγάλου υψομέτρου σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή. Λόγω της ιδιαιτερότητας του σεναρίου, συμμετείχε (σε τακτικό & επιχειρησιακό επίπεδο) η Ομάδα Ειδικών Καταστάσεων - ΗART με 16 Διασώστες-Νοσηλευτές, 20 Διασώστες-Νοσηλευτές,1 ελικόπτερο, 6 Ασθενοφόρα οχήματα, 5 ειδικά οχήματα, 1 Κινητό Συντονιστικό Κέντρο, 2 Διασωστικές μηχανές ταχείας ανταπόκρισης, 1 κινητό σταθμό αντιμετώπισης περιστατικών.

Στα πλαίσια της άσκησης, η ομάδα της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων προσέγγισε τη δύσβατη περιοχή και αφού απεγκλώβισε και σταθεροποίησε την κατάσταση των τραυματιών, μετέφερε οκτώ πολυτραυματίες στο Κέντρο Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τέσσερεις στο περιφερειακό Νοσοκομείο Τρόοδους και δεκαέξι ελαφριά τραυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. 

Για τη ρεαλιστική υλοποίηση των συνθηκών του σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης, συνέδραμαν είκοσι (20) εθελοντές του οργανισμού Support Cy/Τράπεζα Κύπρου, δέκα (10) φοιτητές (ειδικότητα διασώστες -πληρώματα ασθενοφόρου) του Πανεπιστημίου Frederick και τρείς (3) εθελοντές της ομάδας ‘Διάσωσης Ζωής’.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Cyprus Public Transport, την υποστήριξη του Κέντρου Τραύματος τους Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του εκπαιδευτικού οργανισμού MSR,της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και  της Πολιτικής Άμυνας.

Η συγκεκριμένη, ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή άσκηση πεδίου, που σχεδιάστηκε από την Διεύθυνση Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ είχε ως αποκλειστικό στόχο την αξιολόγηση σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο της ανταπόκρισης, της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων Φορέων & Υπηρεσιών και της ειδικής ομάδας HART κατά την διαχείριση ενός μεγάλος τροχαίου συμβάντος με μαζικές απώλειες υγείας διαφυλάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, ανταποκρίνεται σε περίπου 70.000 περιστατικά το χρόνο με τις ημερήσιες κλήσεις να ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 200. Αναγνωρίζοντας τον καίριας σημασίας ρόλο της, ο Οργανισμός συνεχίζει να επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση του πληρώματος των ασθενοφόρων ώστε να βρίσκεται πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλους τους ασθενείς Παγκυπρίως.

Σχετικά Άρθρα