ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑΣΥΝΜ: Σημαντική η συμβολή των νοσηλευτών ψυχικής υγείας για τη διπολική διαταραχή

29 Μαρτίου 2021, 12:51

images

Ένας από τους κυριότερους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την διπολική διαταραχή που εορτάζεται στις 30 Μαρτίου είναι η πρόσβαση των πασχόντων σε παρεμβάσεις ορθής και δομημένης πληροφόρησης ενώ οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας συμβάλουν σημαντικά στην παράμετρο αυτή, με παρεμβάσεις επικεντρωμένες στην εκπαίδευση του πάσχοντα αλλά και της οικογένειας του, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν για να βελτιώσουν σημαντικές παραμέτρους της ζωής τους, αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Νοσηλευτικής Ψυχικής υγείας του ΠΑΣΥΝΜ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού παγκοσμίως, έτσι ώστε να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός και παράλληλα να ενθαρρυνθούν τα άτομα με διπολική διαταραχή να λάβουν πληροφόρηση για την νόσο τους, με σκοπό να αποδεχτούν και να διαχειριστούν τα συμπτώματα της διπολική διαταραχής.

Η διπολική διαταραχή αποτελεί μια από τις νευρο-νοητικες/ νευρο-βιολογικές (ψυχικές) νόσους, η οποία συγκαταλέγεται στις διαταραχές της διάθεσης. Αποτελεί μια χρόνια νόσο η οποία για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα απαιτεί συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και άλλων παρεμβάσεων μέσω το λόγου όπως εκπαίδευση του πάσχοντα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική.

Σημαντική παράμετρος είναι και ο κοινωνικός στιγματισμός, αναφέρεται, ο οποίος έχει συνδεθεί με το αίσθημα ντροπής που βιώνουν οι πάσχοντες με αποτέλεσμα να κρύβουν την νόσο και τα συμπτώματα, και συχνά να μην αναζητούν έγκαιρα στήριξη από κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Σχετικά Άρθρα