ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ - Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

10 Οκτωβρίου 2023, 14:30

images

Ο ΠΟΥ με ευκαιρία τη Παγκόσμια Μέρα ψυχικής υγείας μας καλεί όλους μαζί να ενωθούμε πίσω από το θέμα «η ψυχική υγεία ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα», και να προωθήσουμε δράσεις και ενέργειες που να προάγουν και να προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα. Ο κάθε άνθρωπος, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα να απολαμβάνει το υψηλότερο επίπεδο ψυχικής υγείας. Με μια έννοια που περιλαμβάνει αναφαίρετα δικαιώματα όπως το δικαίωμα για προστασία από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα για εύκολη πρόσβαση σε διαθέσιμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας φροντίδας, το δικαίωμα στην λήψη αποφάσεων ελευθέρα χωρίς περιορισμούς, το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και το δικαίωμα της κοινωνίας ένταξης.

Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία μας.

Ωστόσο, ένας στου οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάζουν παράλληλα τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης του με άλλους ανθρώπους αλλά και τα μέσα διαβίωσης του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης ένα αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων. Η παρουσία και μόνο μιας ψυχικής πάθησης δεν πρέπει να στέκεται η αφορμή για να στερεί σε ένα άτομο τα ανθρώπινα του δικαιώματα ή να τον αποκλείει από αποφάσεις που αφορούν τη δική του υγεία.

Ως εκ τούτου, ανά το παγκόσμιο, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πολλοί αποκλείονται από την κοινωνική ζωή και υφίστανται διακρίσεις, ενώ ακόμα περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ ακόμα και εάν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές, ο τρόπος της παρεχόμενης φροντίδας συχνά φαίνεται να καταπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Ο ΠΟΥ έχει ως μέλημά του τη διασφάλιση ότι η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται και ότι λαμβάνεται επείγουσα δράση ώστε όλοι να μπορούν να ασκήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Αφουγκραζόμαστε λοιπόν τη πρόσκληση του ΠΟΥ και συνειδητά λαμβάνουμε μέρος σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία για να δώσουμε φωνή στο βασικό δικαίωμα των ανθρώπων στην ψυχική υγεία. Τομέας Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας

Σχετικά Άρθρα