ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ: Καταδικάζει επίθεση σε νοσηλευτές

14 Νοεμβρίου 2023, 14:08

images

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών επιθυμεί να εκφράσει την έντονη απαρέσκεια για την επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην υπηρεσία εργασίας τους και συγκεκριμένα στο χώρο της Μονάδας Χορήγησης Υποκατάστατων Ουσιών «Γέφυρα» στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Είναι απαράδεκτο, οι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας οι οποίοι συμβάλουν στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε άτομα με ψυχικές προκλήσεις, προωθώντας τη σταθεροποίηση και την καλή ψυχοκοινωνική ευεξία να δέχονται επιθέσεις  κατά την άσκηση του καθήκοντος τους. Το γεγονός ότι η επίθεση έγινε από ασθενή δεν δικαιολογεί την πράξη ενώ σωρεία ερευνών παγκόσμια παρουσιάζουν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ευάλωτο σε τέτοιες επιθέσεις από ασθενείς με το πολύ πρόσφατο παράδειγμα της δολοφονίας νοσηλεύτριας από ασθενή σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Εγείρονται τεράστια ζητήματα συνθηκών ασφάλειας που εμπίπτουν στις απόλυτες ευθύνες των αρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, της Διεύθυνσης της Αστυνομίας καθώς και του ΟΚΥΠΥ.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τους συναδέλφους και καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να διερευνήσουν το περιστατικό και να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του νόμου και των συμφωνιών.

Παράλληλα, καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξετάσουν το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών της ψυχικής υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι συνάδελφοι μας να μπορούν να εργάζονται σε υποστηρικτικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Οι νοσηλευτές δεσμεύονται να λειτουργούν βασισμένοι στη φιλοσοφία της ολιστικής προσέγγισης για την εξατομικευμένη παροχή φροντίδας υγείας. Ως επαγγελματίες, τυγχάνουν της αναγκαιότητας, σημαντικότητας και χρησιμότητας ενός εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο θα αναγνωρίζεται η κοινωνική πτυχή και οι υγειονομικές διαστάσεις του έργου τους καθώς επίσης και το πεδίο δράσης, όπως αυτό καθορίζεται από τη ρυθμιστική νομοθεσία της χώρας.

Σχετικά Άρθρα