ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους

10 Οκτωβρίου 2023, 17:36

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα, την εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και την κινητοποίηση για στήριξη της ψυχικής υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέλεξε για φέτος να στείλει το μήνυμα πως η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους, θέλοντας να καταστήσει σαφές πως: η προστασία από κινδύνους που ελλοχεύουν να διαταράξουν τη ψυχική υγεία, η εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παροχής φροντίδας, η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ένταξη στην κοινότητα, αποτελούν δικαιώματα όλων των πολιτών τα οποία πρέπει να παρέχονται και να λαμβάνονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε όλους τους πολίτες, καθώς και την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων. Οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες μέσω της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα και περιλαμβάνουν τόσο υπηρεσίες εσωτερικής νοσηλείας, όσο και υπηρεσίες που προσφέρονται σε εξωτερική βάση, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στην ολιστική και σφαιρική αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της ψυχικής υγείας.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ο ΟΚΥπΥ επενδύει συστηματικά στην επέκταση των υφιστάμενων δομών που υπάγονται στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Οι δομές αυτές, οι οποίες ανέρχονται σε 37 σε Παγκύπρια βάση, στελεχώνονται με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, βασικό μέλημα του οποίου συνιστά η προσφορά ποιοτικής περίθαλψης και η υποστήριξη των ασθενών.

Μέσω της ΔΥΨΥ παρέχονται εξειδικευμένες και μοναδικές υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από άλλο πάροχο εντός ή εκτός ΓεΣΥ όπως είναι:

  • Κέντρο για Παιδιά με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές
  • Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών για ανήλικους
  • Ψυχιατρικές Κλινικές σε Λευκωσία και Λεμεσό όπου προσφέρεται προαιρετική νοσηλεία
  • Η Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων που απευθύνεται σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ τόσο για σωματική όσο και για ψυχική απεξάρτηση
  • Κέντρα Χορήγησης Υποκαταστάτων Ουσιών σε παγκύπρια βάση
  • Το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος το οποίο λειτουργεί σε κάθε επαρχία ενώ υπάρχει και σχετική ανοικτή τηλεφωνική γραμμή
  • Η Μονάδα Παιδιατρικής Εργοθεραπείας
  • Νοσοκομείο Αθαλάσσας
  • Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων
  • Κέντρα Ημέρας
  • Μονάδες Εργασιακής Αποκατάστασης

Την ίδια στιγμή,  η ΔΥΨΥ  συμμετέχει στο ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα Joint Action ImpleMENTAL, το οποίο υποστηρίζει την αναβάθμιση και αναθεώρηση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας. Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών προωθείται η βελτίωση των υπηρεσιών, των πολιτικών και του συστήματος υγείας, με στόχο την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην κυπριακή πραγματικότητα.

Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, θα συνεχίσει να εργάζεται για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους τους πολίτες, στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η ΔΥΨΥ, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη διαφώτιση και την ενημέρωση του κοινού για τη ψυχική υγεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΔΥΨΥ του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού ή να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 22402101.

Σχετικά Άρθρα