ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΟΚΥπΥ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

27 Οκτωβρίου 2022, 15:41

images

Οι υπηρεσίες εργοθεραπείας του ΟΚΥπΥ παρέχονται σε ενήλικα άτομαπαιδιά και εφήβους, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

Τα τελευταία χρόνια η εργοθεραπεία αποκτά όλο και μεγαλύτερο έρεισμα ανάμεσα στις επιστήμες υγείας. Οι πρακτικές της εργοθεραπείας βοηθούν άτομα όλων των ηλικιών να αντιμετωπίσουν  ψυχικές και σωματικές δυσκολίες  παραμένοντας λειτουργικοί, αυτόνομοι και ικανοί να πετύχουν κάθε επιθυμητό στόχο.

Η εργοθεραπεία, μέσα από εξατομικευμένες καθημερινές δραστηριότητες, προάγει την ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία και προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεξιότητες του κάθε θεραπευόμενου.

Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να συνεισφέρει στο έργο των εργοθεραπευτών σε όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (WFOT) έχει καθιερώσει την 27η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Από το 2010, κάθε χρόνο διοργανώνονται δράσεις και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που προάγουν και αναδεικνύουν τα οφέλη της. Σύνθημα της φετινής ημέρας είναι «Ευκαιρία + Επιλογή = Δικαιοσύνη».

Το Τμήμα Εργοθεραπείας της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του  Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συμμετέχει στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας στηρίζοντας ουσιαστικά το έργο των εργοθεραπευτών.

Η διαδικασία της εργοθεραπείας περιλαμβάνει την εξατομικευμένη και πελατο-κεντρική παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης και παρέμβασης ενηλίκων, παιδιών ή εφήβων, με την χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων. Οι υπηρεσίες εργοθεραπείας του ΟΚΥπΥ παρέχονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για αποθεραπεία, αποκατάσταση και προώθηση της υγείας των ατόμων. Οι εργοθεραπευτές συνεργάζονται με τις οικογένειες, τους φροντιστές, τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου τα άτομα να λαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας.

Στόχος του Τμήματος Εργοθεραπείας είναι οι θεραπευόμενοι να συμμετέχουν στις δραστηριότητες ως ισότιμα μέλη της κοινότητας. Οι εργοθεραπευτές της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ,  παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες στα πλαίσια του ΓΕΣΥ:

  • Εξωτερικά ιατρεία σε Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ
  • Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του ΟΚΥπΥ
  • Κέντρο Νωτιομυελικών Βλαβών-Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
  • Μονάδα Παιδιατρικής Εργοθεραπείας-Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Παράλληλα οι εργοθεραπευτές εργάζονται στις Ψυχιατρικές Κλινικές στο Νοσοκομεία του Οργανισμού, στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σε Δομές ουσιοεξαρτήσεων, σε Κέντρα Ημέρας, στις Μονάδες Εργασιακής Αποκατάστασης και στα Τμήματα Φυλακών.

Με σύνθημα «Ευκαιρία + Επιλογή = Δικαιοσύνη», ο ΟΚΥπΥ γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας παρέχοντας απρόσκοπτα υπηρεσίες εργοθεραπείας σε ενήλικα άτομα, παιδιά και εφήβους σε όλη τη Κύπρο, βοηθώντας τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι μέσα στη κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ στον σύνδεσμο: https://shso.org.cy/hospital/iperisies-psixikis-igeias/

           

Σχετικά Άρθρα