ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

NIPD Genetics: Πρωτοποριακές μοριακές εξετάσεις για COVID-19, γρίπη & άλλες αναπνευστικές μολύνσεις

13 Οκτωβρίου 2020, 10:06

images

Ταυτόχρονος και γρήγορος έλεγχος με τη χρήση ενός δείγματος

 Η NIPD Genetics ανέπτυξε και παρέχει στην Κύπρο και διεθνώς από σήμερα, δύο πρωτοποριακές μοριακές εξετάσεις οι οποίες με τη χρήση ενός δείγματος ελέγχουν ταυτόχρονα και γρήγορα, COVID-19, γρίπη και πολλές άλλες αναπνευστικές μολύνσεις.

Οι εξετάσεις έρχονται να ενισχύσουν τους επαγγελματίες υγείας σε μια χρονική περίοδο η οποία θεωρείται από τους επιστήμονες πολύ κρίσιμη, αφού ητρέχουσα πανδημία του COVID-19 θα συνυπάρξει με άλλες εποχικές αναπνευστικές λοιμώξειςπου έχουν παρόμοια συμπτώματα, κάτι που κάνει τη διάγνωσή τους πάρα πολύ δύσκολη.

Η NIPD Genetics έχει δημιουργήσει και προσφέρει τον Έλεγχο 4 Αναπνευστικών Ιών, ο οποίος είναι ένα νέο μοριακό τεστ που ανιχνεύει ταυτόχρονα τον νέο κορωνοϊό SARS-CοV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, τους ιούς Influenza A και Β που προκαλούν την κοινή γρίπη, καθώς και τον ιό του Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV), ο οποίος προκαλεί τη αναπνευστική λοίμωξη RSV. Τόσο οι ιοίτης κοινής γρίπης όσο και ο RSV προκαλούν ετήσιες επιδημίες με έξαρση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Επομένως, αναμένεταινα συνυπάρξουν με την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CοV-2. Λόγω των πολλών ομοιοτήτων που υπάρχουν στα συμπτώματα και στη μετάδοση των ασθενειών αυτών, είναι σημαντικό να διαχωρίζεται κατά πόσο η λοίμωξη προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό ή από τους άλλους ιούς, ώστε τα άτομα που επηρεάζονται να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα απομόνωσης και προστασίας.

Η NIPD Genetics προσφέρει επίσης τον Έλεγχο 22 Αναπνευστικών Λοιμώξεων, ο οποίος εξετάζει 22 διαφορετικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των ιών SARS-COV-2, Influenza A και B, RSV, αλλά και πολλών άλλων ιών και βακτηρίων όπως η λεγεωνέλλα, το μυκόπλασμα και άλλα. Η εν λόγω εξέταση προσφέρει μια περιεκτική ανάλυση πολλαπλών αναπνευστικών παθογόνων που κυκλοφορούν στον πληθυσμό αυξάνοντας τις πιθανότητες έγκαιρης αναγνώρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λοίμωξης. Επίσης, η εξέταση αυτή μπορεί να προσφέρεται για επείγοντα περιστατικά εντός 1-2 ωρών.

Τόσο ο Έλεγχος 4 Αναπνευστικών Ιών όσο και ο Έλεγχος 22 Αναπνευστικών Λοιμώξεων αποτελούν μια μόνο συνοπτική αντίδραση αντίστοιχα χρησιμοποιώντας μοριακή μεθοδολογία RT-PCR για την ανάλυσή τους.

Οι πιο πάνω εξεταζόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο και εκδηλώνονται με παρόμοια κλινικά συμπτώματα (όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, η ρινική καταρροή, το φτάρνισμα, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος), γεγονός που κάνει την κλινική διάγνωσή τους μέσω συμπτωμάτων αδύνατη. Επομένως, οι πιο πάνω μοριακές εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος για τη σωστή και ακριβή αναγνώριση του παθογόνου που προκαλεί τη λοίμωξη. Κατά συνέπεια, η αξιόπιστη και γρήγορη αναγνώριση του παθογόνου θα βοηθήσει σε έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία για το συγκεκριμένο παθογόνο, ταχεία ανάρρωση του ασθενούς, περιορισμό της εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλα άτομα και περιορισμό στην εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 εάν πρόκειται για τον νέο κορωνοϊό. Η γρήγορη και ακριβής διάγνωση του παθογόνου είναι καταλυτική για τους επαγγελματίες υγείας αφού τους προσφέρει ασφάλεια και βεβαιότητα στην αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων. Είναι, επίσης, σημαντική για τους ασθενείς διότι τους βοηθά να αποθεραπευτούν γρηγορότερα με την καταλληλότερη θεραπεία και τους επιτρέπει να πάρουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της NIPD Genetics, «η δημιουργία συνοπτικών και καινοτόμων εργαστηριακών εξετάσεων, με ικανότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλαπλών ασθενειών μέσω ανάλυσης ενός μόνο δείγματος, προσφέρει διάγνωση εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια, η οποία οδηγεί σε ορθότερη καθοδήγηση, ιατρική περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών».

Ο Έλεγχος 4 Αναπνευστικών Ιών και ο Έλεγχος 22 Αναπνευστικών Λοιμώξεων ενδείκνυνται για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που πάσχουν από τη λοίμωξη ή άτομα που ανησυχούν για την υγεία τους.

Η ΝΙPD Genetics διαθέτει σημεία δειγματοληψίας σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, αλλά και κινητές μονάδες δειγματοληψίας. Η ανάλυση όλων των δειγμάτων πραγματοποιείται στα υπερσύγχρονα, διαπιστευμένα με CAP και πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα CLIA και ISO εργαστήρια της εταιρείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιο πάνω εξετάσεις μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nipd.com ή να επικοινωνήσετε στο 22267899.  

Σχετικά Άρθρα