ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συμβολή του Μακάρειου Νοσοκομείου στην αντιμετώπιση των διαταραχών λόγου

24 Φεβρουαρίου 2023, 09:20

images

Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Νοσοκομείου παρέχει προηγμένες υπηρεσίες πρόληψης, αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπείας διαταραχών λόγου με εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες

ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΟΥ – ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ* 

Η εμφάνιση διαταραχών λόγου είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλο και περισσότερο τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους επαγγελματίες υγείας. Σήμερα, το 3-5% των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο παρουσιάζουν κάποια μορφή διαταραχής λόγου, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και να οδηγήσει σε περαιτέρω μαθησιακές δυσκολίες. Οι περισσότερες γλωσσικές διαταραχές εντοπίζονται κατά την προσχολική ηλικία και ιδιαίτερα κατά την είσοδο του παιδιού στο σχολείο. Τα αίτια των διαταραχών αυτού του τύπου, όπως η καθυστέρηση λόγου, η δυσκατάληπτη ομιλία, η δυσαρθρία ο τραυλισμός κ.α., συχνά δεν είναι σαφή. 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της λογοθεραπευτικής διαδικασίας είναι αυτή που μας επιτρέπει να βοηθήσουμε γρήγορα το κάθε παιδί να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να εκφραστεί καλύτερα, απολαμβάνοντας τη λεκτική επικοινωνία. Οι διαταραχές που χρήζουν λογοθεραπευτικής παρέμβασης δεν αφορούν όμως αποκλειστικά παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας. Διαταραχές λόγου εμφανίζουν και οι ενήλικες, οι οποίες συχνά έπονται ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή συνιστούν σύμπτωμα νευροεκφυλιστικής νόσου όπως το Parkinson και το Alzheimer. 

Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση των διαταραχών λόγου στην Κύπρο. Μαζί με τους συνεργάτες μας, σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μια σειρά ειδικών προγραμμάτων θεραπείας, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού. Προτεραιότητα για εμάς είναι να καταρτίσουμε το πλέον αποτελεσματικό θεραπευτικό πλαίσιο, πάντα με γνώμονα την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητα του θεραπευόμενου. 

Στο Τμήμα Λογοθεραπείας παρέχουμε προηγμένες υπηρεσίες πρόληψης, αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπείας διαταραχών λόγου, εξελικτικής, λειτουργικής ή νευρολογικής προέλευσης.Τα προγράμματα θεραπείας είναι εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα σε παιδιά και ενήλικες. Φροντίζουμε να καθορίζουμε τις συναντήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού, όπως αυτές προκύπτουν μετά τη λήψη του ιστορικού, την αξιολόγηση και τη διάγνωση. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιούμε σταθμισμένα διαγνωστικά τεστ αλλά και ανεπίσημα τεστ. Για την καλύτερη φροντίδα των θεραπευόμενων συνεργαζόμαστε στενά και με άλλες ειδικότητες, όπως εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγουςαναπτυξιολόγους κ.α. 

Επιδιώκουμε επίσης να εντάξουμε περισσότερο την τεχνολογία στη λογοθεραπευτική διαδικασία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το τμήμα λειτουργούσε με τηλεθεραπευτικό πλαίσιο. Με μεγάλη μας χαρά είδαμε πως τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και αρκετά από τα περιστατικά δεν χρειάστηκαν να συνεχίσουν αργότερα την θεραπεία τους στο νοσοκομείο. Ασφαλώς, η διαδικασία θεραπείας μιας οποιασδήποτε διαταραχής που χρειάζεται την παρέμβαση ενός λογοθεραπευτή δεν τελειώνει στους χώρους του νοσοκομείου. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό το ρόλο των γονέων και γι’ αυτό το λόγο ενθαρρύνουμε τους ίδιους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή. 

 Πιστεύουμε πως η ενημέρωση του κοινού, των συγγενών, των επαγγελματιών υγείας, του διδακτικού προσωπικού αλλά και των ίδιων των ασθενών έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ προσφέρεται αριθμός λογοθεραπειών ανάλογα με την ηλικία. Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση ραντεβού στο Λογοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ επικοινωνήστε με το 22405080 η επισκεφθείτε την ακόλουθη σελίδα https://shso.org.cy/clinic/logotherapeftiko/ .


*Λογοπαθολόγος - Λογοθεραπεύτρια,

Αρ. Μητρώου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου 004

BSc Communication Sciences and Disorders, Brescia University USA

MA Healthcare Management, Cyprus Open University

 

Σχετικά Άρθρα