ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διάγνωση και αντιμετώπιση λοιμώξεων στο νεογνό αλλά και στην έγκυο

09 Δεκεμβρίου 2022, 18:48

images

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο συνέδριο στο είδος του στην Κύπρο με θέμα «Συγγενείς λοιμώξεις και εμβόλια στην εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον που προσέλκυσε το Συνέδριο «Συγγενείς λοιμώξεις και εμβόλια στην εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία», το οποίο διοργάνωσε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (OKYπΥ) και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου το Σάββατο 3.12.2022. Το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρο παρακολούθησαν δια ζώσης και μέσω διαδικτύου διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες όπως Γυναικολόγοι, Νεογνολόγοι, Παιδίατροι, Μαίες, Ακτινολόγοι καθώς και άλλοι επαγγελματίες υγείας του χώρου.

Το Συνέδριο πρωτοπόρησε στη θεματική του καθώς εξέτασε θέματα που αφορούν τη διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων όχι μόνο στο νεογνό αλλά και στην έγκυο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγινε αναφορά στις εξής θεματικές: Συγγενής σύφιλη, συγγενής τοξοπλάσμωση και συγγενής κυτταρομεγαλοϊός. Οι ομιλητές -στην πλειοψηφία τους ερευνητές και ειδικοί στη διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων- με διαδραστικές παρουσιάσεις εστίασαν στα ζητήματα και δυσκολίες που απασχολούν συχνά τους Γυναικολόγους, Παιδιάτρους και Νεογνολόγους.

Όσοι παρακολούθησαν το Συνέδριο, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις και δεξιότητες παρακολουθώντας περιστατικά για την κάθε λοίμωξη και πως αυτά αντιμετωπίζονται. Ανάμεσα στις θεματικές που παρουσιάστηκαν ήταν ο ρόλος της απεικόνισης στις συγγενείς λοιμώξεις ενώ έγινε και ανασκόπηση των δεδομένων που ισχύουν στην Κύπρο.

Το Συνέδριο περιλάμβανε συγκεκριμένη θεματική για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη και έγινε ενημέρωση για τη μάχη της επιστήμης κατά του πνευμονιόκοκκου, ενός μόνιμου και σοβαρού προβλήματος για παιδιά και ενήλικες μέσω της ανοσοποίησης. Στο τέλος των παρουσιάσεων οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις όσων παρακολούθησαν το Συνέδριο, διευκρινίζοντας θέματα και επιλύοντας απορίες.

Ο ΟΚΥπΥ, ως ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας στην Κύπρο, συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες υγείας, επενδύοντας στη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση τους με γνώμονα πάντοτε την παροχή βέλτιστης φροντίδας στους ασθενείς.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν οι: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών. Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η εταιρεία Cubix Minds Events Ltd.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/.

Σχετικά Άρθρα