ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου: Τονίζει τη σημασία των εμβολιασμών κατά Covid-19

23 Μαρτίου 2021, 10:47

images

Η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου με ανακοίνωσή της συστήνει ανεπιφύλακτα και καλεί τους δικαιούχους να συνεχίσουν να προσέρχονται για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ώστε να επιτευχθεί σύντομα ο στόχος της ανοσίας του πληθυσμού.

"Αν και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του κάθε δικαιούχου για επιλογή της θεραπείας του, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου κατά του Covid-19, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού και κυρίως των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων. Σε περίοδο πανδημίας όμως δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για αναμονή συγκεκριμένου εμβολίου. Τέτοια πρακτική μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, αφού ακόμα η επιδημιολογική εικόνα στη Κύπρο είναι επιβαρυμένη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται πως ο εμβολιασμός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος τερματισμού της σημερινής πανδημίας. "Οι ασθενείς θα πρέπει να εμπιστευτούν τους ειδικούς για την ασφάλεια όλων των εμβολίων. Προτού εγκριθεί οποιοδήποτε εμβόλιο στην ΕΕ υποβάλλεται σε αυστηρές δοκιμές από τον κατασκευαστή του και στη συνέχεια ακολουθεί επιστημονική αξιολόγηση για να εξασφαλιστεί η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Οι οποιεσδήποτε παρενέργειες από τον εμβολιασμό δεν συγκρίνονται με το ρίσκο νόσησης από τον ιό", προστίθεται.

Η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, ως ο κύριος θεσμός παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της προληπτικής ιατρικής, τονίζει στους ασθενείς ότι, όπως προκύπτει από́ τις κλινικές δοκιμές, όλα τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά́ τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από́ τον ιό́. Αυτό́ είναι πολύ́ σημαντικό́, γιατί́ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, ο κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών και πιθανά́ ο κίνδυνος μακροχρονίων επιπλοκών που προκαλεί́ ο ιός σε κάποιους ασθενείς, όπως επιπλοκές από́ το καρδιαγγειακό́ και το αναπνευστικό́ σύστημα, αναφέρει.

Σχετικά Άρθρα