ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκπαίδευση Νοσηλευτών ΤΑΕΠ στη Διαλογή Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ – ΠΑΣΥΝΜ

29 Νοεμβρίου 2023, 09:37

images

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ) με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ) καταρτίστηκε πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Διαλογή ασθενών (Triage) στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Α.Ε.Π).

Το Τ.Α.Ε.Π είναι το τμήμα όπου αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά που προσκομίζονται ή προσέρχονται στο νοσοκομείο. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της προνοσοκομειακής και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και το "φίλτρο" που προστατεύει τα νοσοκομεία από άσκοπες εισαγωγές. Το Τ.Α.Ε.Π. δεν είναι ούτε Εξωτερικό Ιατρείο, ούτε Κέντρο Υγείας. Αντιθέτως, διοικητικά, οργανωτικά και χωροταξικά, είναι σαφώς διαφοροποιημένο από αυτά. Στο Τ.Α.Ε.Π η πρώτη επαφή του ασθενούς, που προσκομίζεται ή προσέρχεται, γίνεται από το νοσηλευτικό προσωπικό της Διαλογής.

Οι ασθενείς που προσέρχονται ή προσκομίζονται στο Τ.A.Ε.Π. είναι όχι μόνο πολλοί σε αριθμό αλλά και διαφόρων κατηγοριών. Γι' αυτό τον λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται μια σωστή και τεκμηριωμένη διαλογή, έγκαιρα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να μην χάνεται χρόνος, ειδικά για τους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας και ιατρικής περίθαλψης.

Η Διαλογή στο Τ.Α.Ε.Π αποσκοπεί στην κατάταξη των πασχόντων με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους και τις ανάγκες σε πόρους (θεραπευτικά μέσα) για την αντιμετώπιση ή και τη θεραπεία τους.

Η εκπαίδευση φιλοδοξεί να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητες του νοσηλευτικού προσωπικού του Τ.Α.Ε.Π ώστε να είναι ικανοί να αξιολογούν και να αναγνωρίζουν έγκαιρα, στη βάση επιστημονικών κριτηρίων, τους ασθενείς που θα πρέπει να λαμβάνουν προτεραιότητα για αντιμετώπιση στο Τμήμα.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διεξάγεται στη βάση προδιαγραφών άλλων γνωστών προγραμμάτων όπως π.χ ILS, ALS κ.α. Είναι διαδραστικό, με τη χρήση παρουσιάσεων διαλέξεων, σεναρίων και γραπτής εξέτασης, τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη του, και έχει τύχει σχετικής αξιολόγησης από την Επιτροπή Μοριοδότησης του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ [6,1 Διεθνείς  Μονάδες Συνεχούς Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (ICNECs)].

Εκπρόσωπος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕ.ΠΑ.Κ στο πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι η Δρ. Μερόπη Μπουζίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Μάστερ «Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική Φροντίδα».

Εκπρόσωποι του Π.Α.ΣΥ.Ν.Μ στο πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι οι: Δρ Ιωάννης Λεοντίου, Χρίστος Ρώσσης, Γιώργος Αθηνής, Γιώργος Παπαγεωργίου, Θεοχάρης Ιωάννου, Χρίστος Τσιάρλης, Ελευθέριος Λεωνίδου.

Σχετικά Άρθρα