ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΒΜΙΚ: Το Κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη της στρατηγικής για αντιμετώπιση μιας πανδημίας

27 Μαρτίου 2020, 14:40

images

Η Εταιρεία Βιοπαθολόγων Μικροβιολόγων Ιατρών Κύπρου (ΕΒΜΙΚ) θεωρεί ότι η αντιμετώπιση κάθε πανδημίας είναι εθνική υπόθεση και το Κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη της στρατηγικής που θα εφαρμοστεί.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΒΜΙΚ εκφράζει την ανησυχία και τους φόβους της όσον αφορά τη διενέργεια της εξέτασης για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια, σημειώνοντας ότι τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια θα μπορούσαν στην περίπτωση που τα κρατικά μέσα δεν επαρκούσαν και εάν τους ζητούνταν να διενεργούν μοριακή ή άλλη εξέταση, στο πλαίσιο πάντα της εθνικής στρατηγικής και πρωτοκόλλων και υπό την εποπτεία του Κράτους.

Όπως σημειώνει η δειγματοληψία πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΑΠΕ- γάντια, μάσκα υψηλής προστασίας FFP2, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπα με μακριά μανίκια), αλλά και έχουν εκπαιδευτεί στη σωστή εφαρμογή και αφαίρεση του.

Προσθέτει πως οποιαδήποτε άλλη πρακτική εγκυμονεί τον κίνδυνο διασποράς της νόσου στην κοινότητα και ειδικά σε ευπαθείς ομάδες με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η εξέταση πρέπει να διενεργείται σε άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και κατά προτεραιότητα.

«Αν κάθε άτομο το οποίο επιθυμεί και διαθέτει τα χρήματα απευθύνεται σε ιδιωτικό εργαστήριο για τη διενέργεια της εξέτασης, χωρίς τα συγκεκριμένα κριτήρια υπάρχει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτου αριθμού εξετάσεων και επιδείνωσης της ήδη σοβαρής έλλειψης σε στυλεούς δειγματοληψίας, εργαστηριακών αναλωσίμων και ατομικών προστατευτικών εξοπλισμών», συμπληρώνει.

Εξάλλου, η ΕΒΜΙΚ αναφέρει πως η διενέργεια εξετάσεων από μεγάλο αριθμό εργαστηρίων ενέχει τον κίνδυνο ελλιπούς επικοινωνίας με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία θα πρέπει να είναι ενήμερη, για όλα τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, καθώς είναι υπεύθυνη για την διαχείρισή τους.

Σχετικά Άρθρα