ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση Ιπποκράτης για ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ΟΚΥπΥ

03 Αυγούστου 2023, 12:52

images

«Δυστύχημα σημειώθηκε σε δύσβατη χαράδρα στα Αγρίδια. Οι περισσότεροι επιβάτες του λεωφορείου τραυματίζονται σοβαρά και υπάρχουν αρκετοί νεκροί. Οι τραυματίες τυγχάνουν άμεσης διαχείρισης από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και διακομίζονται στα πλησιέστερα ιατρικά κέντρα με πτητικά μέσα και ασθενοφόρα».

Το πιο πάνω αποτελεί σενάριο της άσκησης «Ιπποκράτης» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ αλλά θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο της άσκησης οι άνθρωποι της υπηρεσίας των ασθενοφόρων χωρίς να υπολογίσουν δευτερόλεπτο για τη ζωή τους κατέβηκαν στα συντρίμμια και για να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Ο σκοπός της Άσκησης ήταν να αξιολογηθεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της ειδικής ομάδας της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, καθώς και η συνεργασία της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με το Κέντρο Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και άλλες Υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά στον απεγκλωβισμό, διάσωση, περίθαλψη και μεταφορά στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού τραυματιών, σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό και προτεραιότητα τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής, δημιούργησε την εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων για άμεση ανταπόκριση σε ιδιαίτερες και επικίνδυνες περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας είτε λόγω φυσικών, είτε λόγω άλλων μαζικών καταστροφών.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό που φτάνει τα 340 άτομα. Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εκεί για να σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων τους σε μία δύσκολη και απαιτητική δουλειά, η οποία δεν γνωρίζει από ωράρια και αργίες.

Ο ΟΚΥπΥ επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση του πληρώματος των ασθενοφόρων ώστε, να βρίσκεται πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, για παροχή πρώτων βοηθειών και για ταχεία και ασφαλή μεταφορά των ασθενών.

 

Σχετικά Άρθρα