ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

29ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλεηυτικής και Μαιευτικής

14 Νοεμβρίου 2022, 09:31

images

«Διασφάλιση της Υγείας επενδύοντας στην Νοσηλευτική και Μαιευτική», 11-12 Νοεμβρίου 2022, Ξενοδοχείο Ρόδον, Αγρός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, επιθυμούν να σας ενημερώσουν για τη διεξαγωγή του πιο πάνω Συνεδρίου που διεξήχθη στις 11-12 Νοεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Ρόδον στον Αγρό.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου η οποία στον οπτικοακουστικό της χαιρετισμό εξήρε το έργο των νοσηλευτών και των μαιών ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι, μέσα από τις κοινοβουλευτικές εργασίες και αρμοδιότητες της, η βουλή θα προωθήσει τα θέματα που απορρέουν από τις προτεινόμενες νομοθεσίες και νομοσχέδια σε σχέση με τη νοσηλευτική, τη μαιευτική και την υγεία. Συνεχάρη τον ΠΑΣΥΝΜ για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει αναφορικά με την συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ο βουλευτής Χαράλαμπος Πάζαρος, ο υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκπρόσωποι υποψηφίων πρόεδρων, εκπρόσωποι επαγγελματικών, κοινωφελών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Η ποικιλότητα των εργασιών του συνεδρίου αντικατοπτρίζεται στο σύνολο των 60 παρουσιάσεων, εκθεμάτων και εργαστηρίων, ενώ η συμμετοχή πλησίασε τους 500 σύνεδρους (Νοσηλευτές/τριες, Μαίες, Επισκέπτες /τριες Υγείας και φοιτητές/τριες Νοσηλευτικής και Μαιευτικής από την Κύπρο και  Ελλάδα). 

Το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία που δίνουν οι νοσηλευτές και οι μαίες στο υπέρτατο αγαθό της υγείας του ανθρώπου, στη φροντίδα και στην ευημερία του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Ιωάννης Λεοντίου στην εναρκτήρια ομιλία του: «η πανδημία έχει αναδείξει το πολύπλοκο έργο των νοσηλευτών και των μαιών και τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της υγείας των πολιτών και να εργάζονται ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) υποδεικνύει την αναγκαιότητα αξιοποίησης τόσο της σχετικής επιστημονικής τεκμηρίωσης όσο και των εκθέσεων διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Οι συστάσεις εστιάζουν στις ενέργειες που θα πρέπει πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να επικεντρωθούν σε ό,τι αφορά στην επένδυση του νοσηλευτικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν επένδυση στην εκπαίδευση, σε θέσεις εργασίας, στην νοσηλευτική ηγεσία, στην παροχή φροντίδας και στην ασφάλεια και ευημερία των νοσηλευτών και του ευρύτερου υγειονομικού δυναμικού. 

Η πολιτεία καλείται να αξιοποιήσει δεόντως τα όσα απορρέουν κυρίως από τις συστάσεις του Π.Ο.Υ αναφορικά με τα πιο πάνω και ειδικά από τις εκθέσεις: WHO Global Strategic Directions for Nursing and Midwifery: 2021-2025, WHO State of the World’s Nursing και International Centre for Nurse Migration’s Sustain and Retain in 2022 and Beyond».

Σχετικά Άρθρα