ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση βοηθάει στην αναστροφή της γήρανσης μειώνοντας τη συσσώρευση λίπους

30 Απριλίου 2024, 18:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα συγκεκριμένο λιπίδιο αρχίζει να συσσωρεύεται στον μυϊκό ιστό όσο μεγαλώνουμε. Οι ερευνητές αρχικά αναγνώρισαν το λιπίδιο, χρησιμοποιώντας ιστούς ποντικιού και στη συνέχεια ανακάλυψαν παρόμοια στοιχεία στους ανθρώπινους μύες. Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτού του λιπιδίου, θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω της άσκησης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης, σημειώνουν ότι η μελέτη σύνθετων λιπιδίων (λίπη), μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και της συνολικής μακροζωίας. Για αυτό, εξέτασαν πρώτα 10 διαφορετικούς ιστούς σε νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια για να κατανοήσουν τις διαφορές στα λιπίδια που σχετίζονται με την ηλικία. Βρήκαν ότι περισσότερα λιπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται με την ηλικία στους περισσότερους ιστούς που εξέτασαν. Τα πρωτογενή λιπίδια που ανακάλυψαν ονομάζονταν Bis (monoacylglycero) phosphates (BMPs).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν παρόμοια συσσώρευση BMP παρατηρήθηκε στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνέλεξαν βιοψίες μυών από νεότερους άνδρες και γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών και μεγαλύτερους άνδρες και γυναίκες μεταξύ 65 και 80. Ενώ υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δειγμάτων μυϊκού ιστού ανδρών και γυναικών, οι ερευνητές βρήκαν συσσώρευση BMP σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες.

Οι συγγραφείς της μελέτης Georges E. Janssens, Frederic M. Vaz και Riekelt H. Houkooper, σημείωσαν στο Medical News Today την ακόλουθη πιθανή σημασία της συσσώρευσης BMP με την ηλικία:

«Τα BMPs - το λιπίδιο που βρήκαμε ότι συσσωρεύεται με την ηλικία - έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν στη βιβλιογραφία ως δείκτες ασθένειας ή στρες. Τα BMPs συσσωρεύονται σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας νεφρικής νόσου, ασθενειών που σχετίζονται με τη συσσώρευση χοληστερόλης και αγγειακών παθήσεων και ορισμένων γενετικών μεταβολικών διαταραχών. 

Μπορεί να αποδειχθεί ότι τα επίπεδα BMP θα χρησιμεύσουν ως δείκτης αναφοράς για την υγιή γήρανση, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για αυτό».

Σχετικά Άρθρα