ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζέστη: Δύο από τις συχνότερες δερματικές παθήσεις προκαλούνται εξαιτίας της

05 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ο ήλιος μπορεί να βλάψει το δέρμα δημιουργώντας πανάδες, εγκαύματα ή και κακοήθειες. Ωστόσο, μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα εξανθήματα τα οποία προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Δύο από τα πιο συνηθισμένα εξ αυτών είναι τα ακόλουθα.

Θερμικό εξάνθημα

Γνωστό και ως miliaria, το θερμικό εξάνθημα εμφανίζεται όταν ο ιδρώτας «μπλοκάρει» στους πόρους σας και συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα σας. Είναι πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως στα μωρά, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά όταν έξω έχει ζέστη και υγρασία.

Το θερμικό εξάνθημα προκαλεί φαγούρα και συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή μικρών κόκκινων εξογκωμάτων που σπάνε εύκολα. «Θα βλέπατε ένα εξάνθημα σε περιοχές όπου ιδρώνετε περισσότερο», λέει η δερματολόγος Sapna Westley, MD. Το εξάνθημα τείνει επίσης να εμφανίζεται περισσότερο σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή, όπως οι μασχάλες, οι αγκώνες και η βουβωνική χώρα. Το εξάνθημα αυτού του είδους συνήθως υποχωρεί από μόνο του. Μπορείτε να ανακουφίσετε τη φαγούρα αφαιρώντας τα στενά ρούχα και δροσίζοντας το δέρμα σας. Λαμβάνοντας μέτρα για να ιδρώνετε λιγότερο, όπως να φοράτε φαρδιά, ελαφριά βαμβακερά ρούχα, χρησιμοποιώντας ελαφριές ενυδατικές κρέμες, όπως λοσιόν και όχι πιο βαριές κρέμες ή αλοιφές, και παραμένοντας στη σκιά ή σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο όταν έχει πολλή ζέστη έξω, θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης θερμικού  εξανθήματος.

Θυλακίτιδα

Μία ή δύο ημέρες μετά την επαφή με νερό που είναι μολυσμένο με ένα κοινό βακτήριο που ονομάζεται Pseudomonas aeruginosa που βρίσκεται στο έδαφος και το νερό, μπορεί να εμφανίσετε ένα δερματικό εξάνθημα που είναι γνωστό ως «θυλακίτιδα του υδρομασάζ». Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν κάνετε υδρομασάζ (εξ ου και το όνομα), επειδή το ζεστό νερό διασπά το χλώριο που σκοτώνει τα βακτήρια. Όμως, το εξάνθημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από κολύμπι σε κακοσυντηρημένη πισίνα ή μολυσμένη λίμνη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα συμπτώματα της θυλακίτιδας του υδρομασάζ περιλαμβάνουν κόκκινα εξανθήματα, που προκαλούν φαγούρα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε φαγούρα ή μικρά σπυράκια γύρω από τους θύλακες των τριχών ή στα σημεία που καλύπτονται από το μαγιό. Ενώ το εξάνθημα τείνει να θεραπεύεται από μόνο του, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν δεν εξαφανιστεί σε λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το εξάνθημα στο υδρομασάζ είναι να ελέγξετε τα επίπεδα χλωρίου και βρωμίου στο νερό πριν κάνετε τη βουτιά σας. Όταν βγείτε από το νερό, κάντε ντους με σαπούνι αμέσως και πλύνετε το μαγιό σας με ζεστό νερό.


Σχετικά Άρθρα