ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε δομές υγείας: Η Ελλάδα δίνει μάχη

02 September 2021, 10:00

images

Πέθανε στο Ηράκλειο Κρήτης 62χρονη γιατρός, η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου με COVID-19 καθώς ήταν ανεμβολίαστη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta24, η γιατρός νοσηλευόταν διασωληνωμένη από τις 19 Αυγούστου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 62χρονη γυναίκα δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα.

Χθες στην Ελλάδα ήταν η πρώτη ημέρα ισχύς του μέτρου της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που αρνούνται τον εμβολιασμό. Την πρώτη μέρα επιδόθηκαν 5800 σχετικές τέτοιες εντολές ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών. Πάντως ο αριθμός 5800 ανταποκρίνεται περίπου στο 5% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό και διοικητικοί) και δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών.

«Ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα» η δε «εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού». Αυτό αναφέρεται στο σκεπτικό των αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες απορρίπτονται οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει γιατροί, νοσηλευτές και υπάλληλοι σε δομές υγείας, ζητώντας να «παγώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους και υποστηρίζοντας ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, λόγω του καθεστώτος αναστολής εργασίας στο οποίο τίθενται από σήμερα, ως ανεμβολίαστοι.


Σχετικά Άρθρα