ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η θεραπεία είναι πια δοκιμασμένη

20 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Στη διάθεση των γιατρών και των ασθενών της Κύπρου είναι η νέα, υποδορίως χορηγούμενη μορφή του φαρμάκου με την ουσία natalizumab για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου.

Το φάρμακο είναι μια εδραιωμένη θεραπεία για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση σε ενήλικες, η οποία μέσα από κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της αναπηρίας και μειώνει τον σχηματισμό νέων βλαβών στον εγκέφαλο και τις υποτροπές. Η καθιερωμένη αυτή θεραπεία χορηγείται πλέον και με την μορφή υποδόριας ένεσης, προσφέροντας στους ασθενείς την ευελιξία να επιλέξουν τη μορφή που ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές τους ανάγκες.

Είναι εγκεκριμένο σε 80 χώρες και περίπου 233.000 άτομα παγκοσμίως έχουν επωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Biogen. Το φάρμακο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006 και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του έχουν τεκμηριωθεί μέσα από κλινικές μελέτες και δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική που συγκεντρώθηκαν για σχεδόν 15 χρόνια.

Η υποδόρια μορφή του φαρμάκου της Biogen έλαβε την ευρωπαϊκή έγκριση τον Απρίλιο του 2021, με βάση τα δεδομένα των κλινικών μελετών DELIVER και REFINE, οι οποίες συνέκριναν την υποδόρια και την ενδοφλέβια χορήγηση της εγκεκριμένης δόσης των 300mg κάθε 4 εβδομάδες, ως προς την αποτελεσματικότητα και το φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ. 

Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών κατέδειξαν ότι η νέα οδός χορήγησης προσφέρει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με το ενδοφλεβίως χορηγούμενο σκεύασμα, εμπλουτίζοντας τα μακροχρόνια δεδομένα, τα καθιερωμένα κλινικά οφέλη και το καλά χαρακτηρισμένο προφίλ ασφάλειας της θεραπείας.

Με τη νέα αυτή μορφή, η χορήγηση του φαρμάκου δεν περιορίζεται πλέον στα κέντρα έγχυσης αλλά μπορεί να γίνει και σε ιατρεία. Επίσης, απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος για τη χορήγηση, ενώ ο χρόνος παρακολούθησης μπορεί να μειωθεί ή και να καταργηθεί μετά τις έξι πρώτες δόσεις σύμφωνα με την κλινική εκτίμηση του γιατρού.

Η ενδοφλεβίως χορηγούμενη μορφή του φαρμάκου κυκλοφορεί στην Κύπρο ήδη από το 2007, και πλέον οι Κύπριοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους, να επιλέξουν τη μορφή χορήγησης που τους αντιπροσωπεύει.



Σχετικά Άρθρα