ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Yπογονιμότητα και αποβολή αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

21 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Το εγκεφαλικό είναι το αποτέλεσμα της ελλιπούς οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω απόφραξης (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή διάρρηξης αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, έχουν και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στη διάρκεια της ζωής τους σε σχέση με τους άνδρες. Έως και 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών βιώνουν εγκεφαλικό.

Η εργασία που δημοσιεύτηκε στο  British Medical Journal, με επικεφαλής την Δρ. Gita Mishra, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Queensland, συγκέντρωσε δεδομένα από οκτώ μακροχρόνιες μεγάλες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε επτά χώρες (Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες). Συνολικά περιελάμβανε περισσότερες από 618.000 γυναίκες ηλικίας 32-73 ετών.

Στη συλλογή δεδομένων συμπεριλήφθηκαν γυναίκες με αυτοαναφερόμενο ιστορικό υπογονιμότητας, αποβολής ή θνησιγένειας. Τα μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρθηκαν μέσω ερωτηματολογίων, νοσοκομειακών αρχείων ή εθνικών μητρώων ασθενών και τα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια εντοπίστηκαν από τα μητρώα θανάτων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 2,8% των γυναικών είχε τουλάχιστον ένα μη θανατηφόρο εγκεφαλικό και το 0,7% είχε ένα θανατηφόρο εγκεφαλικό με 24.873 γυναίκες να έχουν ιστορικό γέννησης νεκρού εμβρύου και 91.569 είχαν ιστορικό αποβολής.

Σε σύγκριση με γυναίκες που ήταν έγκυες αλλά ποτέ δεν απέβαλαν, οι γυναίκες με τρεις ή περισσότερες αποβολές είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού και 82% υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η υπογονιμότητα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού.

«Η μελέτη ενισχύει τη συσχέτιση μεταξύ της στειρότητας, της αποβολής και της θνησιγένειας με τύπους μη θανατηφόρου και θανατηφόρου εγκεφαλικού», είπε η Δρ. Rigved Tadwalkar, σύμβουλος καρδιολόγος στο Pacific Heart Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη. «Επιπλέον, στην περίπτωση αποβολής και θνησιγένειας, οι υποτροπές αυτών των γεγονότων αποδεικνύεται πλέον ότι συνδέονται πιο οριστικά με ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό από ό,τι οποιοδήποτε από αυτά τα συμβάντα που συμβαίνουν μεμονωμένα».

Εξετάζοντας τον τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα ευρήματα δείχνουν τα εξής:

-Η υπογονιμότητα συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου μη θανατηφόρου εγκεφαλικού.

-Η επαναλαμβανόμενη θνησιγένεια νεογνών συσχετίστηκε με αύξηση του μη θανατηφόρου ισχαιμικού εγκεφαλικού.

-Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές συσχετίστηκαν με αύξηση τόσο του μη θανατηφόρου όσο και του θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Η Δρ Mishra είπε στο Medical News Today ότι ο μηχανισμός που ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

«Θα μπορούσε να οφείλεται σε κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικούς παράγοντες, που μπορεί να προδιαθέτουν τις γυναίκες τόσο για απώλεια εγκυμοσύνης όσο και για εγκεφαλικά επεισόδια», εξήγησε η Δρ Mishra. «Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε ενδοκρινική δυσλειτουργία».



Σχετικά Άρθρα