ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερανάπτυξη σημείου στον εγκέφαλο προμηνύει αυτισμό σε βρέφη

28 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuroscience αναφέρει ότι η υπερανάπτυξη της αμυγδαλής του εγκεφάλου σε βρέφη 6 με 12 μηνών, συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού αργότερα στη ζωή.

Κατά τον επίσημο ορισμό της "η αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου, που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες. Η αμυγδαλή έχει σχετιστεί με τα συναισθήματα, και ειδικά με το φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά. Συνδέεται με αρκετά από τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου και σε αυτήν καταλήγουν πρώιμα και ανεπεξέργαστα ερεθίσματα των αισθήσεων με σκοπό την ταχεία αντίδραση. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μνήμη, στη λήψη αποφάσεων, και στις συναισθηματικές αντιδράσεις".

Η παρατήρηση σε παιδιά σχολικής ηλικίας με αυτισμό είχε γίνει εδώ και χρόνια. Αυτό που δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν ωστόσο είναι πότε ξεκινάει η υπερβολική ανάπτυξη του σημείου αυτού στον εγκέφαλο. Η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών, κατέδειξε ότι το πρόβλημα ξεκινά γύρω στους 6 μήνες ζωής. Αυτή είναι -ως γνωστόν- μια ηλικία στην οποία δεν είναι "ορατό" ακόμα αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού καθώς αυτό ξεκινά να το υποπτεύεται κάποιος γύρω στα 3 χρόνια όταν το νήπιο δεν επικοινωνεί και δεν αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους ανθρώπους όπως τα υπόλοιπα παιδάκια (προβλήματα ομιλίας, συνεργασίας, παιχνιδιού, επικοινωνίας κλπ).

"Ανακαλύψαμε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της εγκεφαλικής αμυγδαλής κατά το πρώτο έτος της ζωής συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού όταν φτάνει τα 2 έτη ζωής", συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών Δρ Mark Shen, από το UNC Chapel Hill and faculty of the Carolina Institute for Developmental Disabilities (CIDD). 

Καταλήγει δε: "Όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει σε αυτή τη φάση η αμυγδαλή, τόσο πιο μεγάλα είναι ένα χρόνο αργότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί σε επίπεδο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του".





Σχετικά Άρθρα