ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπεραμύνθηκε της μοιρασιάς των εμβολίων η Μέρκελ- Πρώτο "ναι" για το εμβόλιο της Οξφόρδης

22 Ιανουάριου 2021, 07:00

images

«Στο θέμα της παραγγελίας των εμβολίων, νομίζω ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομίζω ότι ήταν σωστό που αποφασίσαμε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση αν σε αυτό το ζήτημα τα έχει κάνει «όλα σωστά» και αν πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσει για κάτι συγγνώμη. Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας έδωσε προκαταρκτική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που παρασκευάσθηκε από την AstraZeneca, καθώς και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε σημειώνοντας ότι «θα ήταν τρομερό, αν στη Γερμανία μπορούσαμε να εμβολιαστούμε και σε άλλες χώρες – και κυρίως μικρότερες χώρες – δεν υπήρχε η διαπραγματευτική δυνατότητα», προσθέτοντας ότι και την Ευρώπη στο σύνολό της δεν θα την βοηθούσε ιδιαίτερα αν κάποιοι εμβολιάζονταν και κάποιοι όχι.

«Θα το έβρισκα πολύ περίεργο, εάν κάποιες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υποσκέλιζαν τους άλλους», τόνισε συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μας ανήκει στην Γερμανία το εμβόλιο, επειδή το δημιούργησε η BioNTech, αλλά η BioNTech, διευκρίνισε, συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία είναι διεθνής εταιρία. «Καμία φαρμακευτική εταιρία η οποία απευθύνεται σε διεθνή αγορά δεν θα εστιάσει σε μία και μόνο περιοχή – εκτός αν υπάρχει, όπως στις ΗΠΑ, σχετική νομοθεσία. Και στην χώρα μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για την Ευρώπη», εξήγησε.

«Θεωρώ σωστή την ευρωπαϊκή προσέγγιση», επανέλαβε εμφατικά η ‘Αγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι ήταν σαφές πως στην αρχή δεν θα είχαμε τόσα εμβόλια όσα θα έχουμε στην συνέχεια. Αναφερόμενη μάλιστα στην κριτική που ασκείται στην BioNTech, η Καγκελάριος τόνισε ότι οι επιστήμονές της εργάζονται μέρα – νύχτα και ότι τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη εντελώς το αντικείμενο των ερευνών τους προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Από αυτό σήμερα επωφελούμαστε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κριτική στην BioNTech. Τι θέλουμε τώρα και γκρινιάζουμε;», διερωτήθηκε μάλιστα σε αρκετά έντονο ύφος.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ «έκανε ό,τι μπορούσε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Μαρβούργου, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου BioNTech/Pfizer. «Όταν θα είναι έτοιμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διασφαλίσει επιπλέον 75 εκατομμύρια δόσεις για το β’ τρίμηνο. Και για να ετοιμαστεί, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Πήρε την πρώτη έγκριση το εμβόλιο της Οξφόρδης- AstraZeneca

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο μετέβη χθες στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με το εμβόλιο Sputnik, δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας. Αν εξασφαλίσει μια συμφωνία για αποστολή εμβολίων από τη Ρωσία, η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παραλάβει το εμβόλιο Sputnik V. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, αλλά η απόφαση αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Ο Γκούλιας δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα τους ισχύοντες περιορισμούς στο πλαίσιο του lockdown, όμως είναι απίθανο αυτοί να αρθούν μέχρι να λάβουν χώρα μαζικοί εμβολιασμοί και να μειωθούν τα ποσοστά των μολύνσεων. Την Τετάρτη η Ρωσία υπέβαλε αίτημα έγκρισης του εμβολίου Sputnik V από την ΕΕ ενόψει της αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Φεβρουάριο.


Σχετικά Άρθρα