ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Xημικές ουσίες που απειλούν την υγεία μας βρίσκονται παντού

12 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Υποπροϊόντα χημικών που ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνων, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας εντοπίζει νέα μελέτη, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι «η μελέτη παρέχει έναν οδικό χάρτη για τις ρυθμιστικές αρχές και τους κατασκευαστές ώστε να επισημαίνουν γρήγορα τις χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον καρκίνο του μαστού, προκειμένου να αποτρέψουν τη χρήση τους σε καταναλωτικά προϊόντα και να βρουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις», προσθέτει η Δρ Jennifer Kay ερευνήτρια στο Silent Spring Institute.

«Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για να εντοπίσουμε τις περιβαλλοντικές εκθέσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την τάση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης και να μειώσουμε το βάρος της νόσου», λέει η Δρ Kay.

Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε σε διεθνείς και αμερικανικές κυβερνητικές βάσεις δεδομένων για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν όγκους του μαστού σε ζώα. Οι βάσεις δεδομένων προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Εξέτασαν επίσης δεδομένα από το πρόγραμμα ToxCast της EPA για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που μεταβάλλουν τις ορμόνες του οργανισμού, ή ενδοκρινικούς διαταράκτες, με τρόπους που θα μπορούσαν να προάγουν τον καρκίνο του μαστού. Η ομάδα έψαξε συγκεκριμένα για χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τον υποδοχέα οιστρογόνων – έναν υποδοχέα που υπάρχει στα κύτταρα του μαστού – καθώς και για χημικές ουσίες που προκαλούν στα κύτταρα να παράγουν περισσότερα οιστρογόνα ή προγεστερόνη, έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 921 χημικές ουσίες, με το 90% να περιέχεται σε καταναλωτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, φυτοφάρμακα, φάρμακα, αλλά και σε χώρους εργασίας. Ειδικότερα, η ανάλυση αποκάλυψε 278 χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους του μαστού στα ζώα. Περισσότερες από τις μισές χημικές ουσίες, προκαλούν στα κύτταρα την παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων ή προγεστερόνης και περίπου το ένα τρίτο ενεργοποιεί τον υποδοχέα των οιστρογόνων.

«Ιστορικά, οι χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους του μαστού στα ζώα, θεωρούνταν ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για τον καρκίνο του μαστού στον άνθρωπο. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο έλεγχος των χημικών ουσιών για αυτά τα ορμονικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την επισήμανση πιθανών καρκινογόνων ουσιών του μαστού», συμπληρώνει η συν-συγγραφέας Ruthann Rudel, διευθύντρια έρευνας της Silent Spring.

Σχετικά Άρθρα