ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκινάει τους εμβολιασμούς αύριο η Μεγάλη Βρετανία

06 Δεκεμβρίου 2020, 08:00

images

Eπιχείρηση - μαμούθ για τον μαζικό εμβολιασμό των Βρετανών ξεκινάει αύριο στη Μεγάλη Βρετανία με τους αξιωματούχους να εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετά εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου των Pfizer και BioNTech πριν από το τέλος του 2020 ώστε να καλύψουν τις δύο δόσεις που χρειάζονται όλοι οι πολίτες.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Daily Mail, μόνο το 20% των πολιτών εκφράζει δυσπιστία για το εμβόλιο, ενώ οι περισσότεροι φαίνεται να αδημονούν να εμβολιαστούν ώστε να επιστρέψουν οι κανονικοί ρυθμοί στην ζωή τους. 

«Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στην ιστορία», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα να εξηγεί την πολυπλοκότητα της όλης διαδικασίας... Κάθε άτομο χρειάζεται δύο δόσεις, αυτό σημαίνει ότι αρκετά εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, ο εμβολιασμός στο Εθνικό σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και το προσωπικό στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τους ηλικιωμένους , απαιτεί πολύπλοκο συντονισμό. Έτσι, στους υπόλοιπους Βρετανούς το εμβόλιο θα χορηγηθεί στις αρχές του 2021.

Ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έφτασαν φορτηγά με εμβόλια από το Βέλγιο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο του αμερικανικού κολοσσού της Pfizer στο Puurs. Σε αυτά είχε τοποθετηθεί ξηρός πάγος για να διατηρηθεί το εμβόλιο στις απαιτούμενες εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες περίπου στους μείον 70 Βαθμούς Κελσίου.

Τα πακέτα των δόσεων – το καθένα περιέχει 975 δόσεις – δεν μπορούν εύκολα να διαχωριστούν, γεγονός που περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι, οι πρώτες παρτίδες θα μεταφερθούν από σήμερα σε 50 νοσοκομεία που διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους.

Από τη νέα χρονιά, οι γιατροί θα αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια σε τοπικά κέντρα εμβολιασμού, με τους ασθενείς να προσκαλούνται για ραντεβού με γραπτό μήνυμα. Τα κέντρα θα στελεχωθούν από νοσηλευτές, γιατρούς, και άλλους εργαζόμενους με ειδική εκπαίδευση, όπως φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές και οδοντίατροι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), Σίμον Στίβενς, θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού που κινδυνεύει, πιθανότατα έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ιστορικό παράδοσης εμβολιασμών μεγάλης κλίμακας από την εποχική γρίπη και μόλις εξαλειφθούν τα τελικά εμπόδια και το εμβόλιο φτάσει στα νοσοκομεία, το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας θα αρχίσει να προσφέρει στους ανθρώπους αυτό το πρωτοποριακό εμβολιασμό μ’ ένα πρόγραμμα που θα επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα τους επόμενους μήνες».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα