ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Xαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

06 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Nέα μετα-μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis (UC–Davis) διερευνά την επίδραση που έχει η προσωπικότητα, στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Συγκεκριμένα, η μελέτη διερευνά πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των 5 "μεγάλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας" (Big Five Personality Traits), της ψυχολογίας και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Το Big Five είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει το φάσμα των ανθρώπινων προσωπικοτήτων, με τους ανθρώπους να διαθέτουν ιδανικά μια ισορροπία τύπων προσωπικότητας. Το να έχετε πάρα πολύ ένα ή να λείπει ένα άλλο, μπορεί να είναι προβληματικό.

Τα «Big Five» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι:

-Διαθεσιμότητα: Μία προσωπικότητα που καλωσορίζει τις νέες εμπειρίες.

-Ευσυνειδησία: Μία προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από ένα κίνητρο, τελειομανή εργασιακή ηθική.

-Εξωστρέφεια: Μία κοινωνική, εξωστρεφή προσωπικότητα.

-Συνεργατικότητα: Μία προσωπικότητα που δίνει προτεραιότητα στο να τα πάει καλά με τους άλλους.

-Νευρωτισμός: Μία προσωπικότητα που είναι ανασφαλής και συχνά υπερβολικά συναισθηματική.

Στη μετα-μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δύο χαρακτηριστικά που δεν αποτελούν ρητά μέρος του Big Five: το θετικό συναίσθημα και το αρνητικό συναίσθημα. Το θετικό συναίσθημα συνδέεται στενότερα με την εξωστρέφεια, αν και μπορεί επίσης να είναι ένα στοιχείο σε άλλους τύπους προσωπικότητας. Το αρνητικό συναίσθημα είναι παρόμοιο, αν και είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τον νευρωτισμό.

Ενώ η μετα-μελέτη βρήκε ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ του τύπου προσωπικότητας και της άνοιας, δεν εντοπίστηκαν σημαντικές ενδείξεις εγκεφαλικής παθολογίας που να συνδέουν τους 2 αυτούς παράγοντες, υποδηλώνοντας κάποια άλλη σύνδεση. Περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων από 8 δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 44.531 άτομα. Κάθε άτομο μετρήθηκε για τον(τους) τύπο(ους) προσωπικότητας και όλα υποβλήθηκαν σε εξέταση παθολογίας εγκεφάλου μετά θάνατον κατά τη διάρκεια αυτοψίας.

Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ των τύπων προσωπικότητας και του κινδύνου άνοιας, γινόταν ισχυρότερη κατά τη διαδικασία γήρανσης. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Σχετικά Άρθρα