ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμένων κατά της ιλαράς παιδιών στην Αγγλία

03 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά στην Αγγλία κινδυνεύουν από ιλαρά επειδή δεν έχουν κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο, αποκαλύπτουν δεδομένα που μεταδίδει το BBC. Το ποσοστό των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις MMR που συμβάλλει στην προστασία των πεντάχρονων από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά είναι σήμερα στο 85,5%. Αυτό είναι το χαμηλότερο εδώ και μια δεκαετία, και πολύ κάτω από το στόχο του 95% που συνιστάται για να σταματήσει η μετάδοση της ιλαράς.

Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από την COVID-19, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.  Εκτός από ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και φλεγμονή του εγκεφάλου, και μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ο εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει σχεδόν όλους αυτούς τους κινδύνους. Δύο δόσεις του εμβολίου MMR παρέχουν 99% προστασία από την ιλαρά και την ερυθρά και περίπου 88% προστασία από την παρωτίτιδα. Όταν ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού προστατεύεται μέσω του εμβολιασμού, γίνεται πιο δύσκολο για τη νόσο να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων.

Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, υπήρξε μια ανησυχητική μείωση στον αριθμό των παιδιών που εμβολιάζονται εγκαίρως κατά της ιλαράς. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένοι γονείς μπορεί να μην είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι γιατροί εξακολουθούσαν να έχουν ραντεβού ή δεν ήθελαν να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ποσοστό των παιδιών δύο ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου MMR έχει πλέον πέσει κάτω από το 90%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν προστατεύονται πλήρως από την ιλαρά και κινδυνεύουν να κολλήσουν. Στο σύνολο των πεντάχρονων στην Αγγλία, το 93,7% είχε κάνει μία δόση και το 85,5% είχε κάνει τις συνιστώμενες δύο δόσεις.

Το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξαλείψει την ιλαρά - πράγμα που σημαίνει ότι αν και ορισμένα κρούσματα εξακολουθούσαν να εμφανίζονται, η ασθένεια δεν εξαπλωνόταν ευρέως. Αλλά έπαψε να θεωρείται χώρα απαλλαγμένη από την ιλαρά, μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων το 2018, με 991 επιβεβαιωμένα στην Αγγλία και την Ουαλία, έναντι 284 το 2017.

Τα κρούσματα ιλαράς έχουν πέσει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, κυρίως λόγω της κοινωνικής απόστασης και των λιγότερων ταξιδιών.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχεί ότι η ιλαρά θα μπορούσε να επανέλθει στους μη εμβολιασμένους όταν αρθούν πλήρως οι περιορισμοί. Για αυτό, ζητάει από τους γονείς και τους κηδεμόνες να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά της ιλαράς.



Σχετικά Άρθρα