ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαιρόμαστε τη θάλασσα με ασφάλεια και σεβασμό στη δύναμή της

03 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Όπως εκτιμούν παγκοσμίως οι αρμόδιες Αρχές, περίπου 1.000.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάπου στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το τραγικό αυτό νούμερο αγγίζει κάθε χρόνο τους 400 με τα παιδιά κάτω των 15 ετών και τους ηλικιωμένους να αποτελούν την πλειοψηφία.

Το τραγικότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χάνονται επειδή κολύμπησαν στα βαθιά αλλά πνίγονται λίγα μέτρα από την ακτή. Βασικές αιτίες η ξαφνική ζάλη, τα ρεύματα που μπορεί να παρασύρουν κάποιον που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση και πανικοβάλλεται και ο κυματισμός που κουράζει όσους δεν έχουν αρκετές δυνάμεις. Βασικός παράγοντας πνιγμού ωστόσο είναι ότι τα θύματα υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Για να αποφευχθεί μεγάλο ποσοστό των πνιγμών που συμβαίνουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγίες:

-Πρώτα από όλα, δεν είναι ασφαλές να πηγαίνουμε μόνοι σε απομακρυσμένες παραλίες όπου δεν υπάρχει άλλος να μάς βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης. Πολλοί έχουν χαθεί επειδή είχαν την συνήθεια να κολυμπούν στις 7 το πρωί μόνοι σε μια έρημη παραλία...

-Όσοι είναι αγύμναστοι και ασθενείς πρέπει να μην απομακρύνονται από το σημείο εκείνο όπου οριακά πατώνουν.

-Όταν πηγαίνουμε πρώτη φορά σε μια παραλία πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή διότι η θάλασσα μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν γνωρίζουμε.

-Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, δεν αρκεί να παραμένουν στα ρηχά. Πρέπει να έχουν δίπλα τους και κάποιον που γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να τους βοηθήσει.

-Τα παιδιά δεν πρέπει να παραμένουν χωρίς παρακολούθηση από ενήλικα ούτε επί 1 λεπτό ακόμα κι αν φορούν μπρατσάκια ή ειδικό γιλέκο. 

-Ακόμα και για τους δεινούς κολυμβητές η κολύμβηση είναι ασφαλέστερο να γίνεται παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα σε αυτή ώστε να μην απομακρύνονται ποτέ υπερβολικά.

-Είναι σημαντικό να μην έχουμε φάει κανονικό γεύμα τρεις ώρες πριν κολυμπήσουμε. Αλλά έχουν σημειωθεί περιστατικά εισρόφησης σε παιδιά που είχαν πιει ένα χυμό φρούτων πριν μπουν στην θάλασσα. Αν πρόκειται λοιπόν να κολυμπήσετε και όχι απλά να βρεθείτε μέσα στο νερό, μην φάτε και μην πιείτε τίποτα μισή ώρα πριν.

-Προσοχή στις βουτιές αν δεν ξέρετε πόσο βαθύ είναι το νερό κι αν έχει από κάτω μεγάλες πέτρες ή βράχια.

-Μην πίνετε αλκοόλ αν σκοπεύετε να κολυμπήσετε. 

-Αν έχετε εγκλωβιστεί σε κάποιο ρεύμα, μην κολυμπάτε αντίθετα για να ξεφύγετε καθώς κινδυνεύετε να σάς εγκαταλείψουν οι δυνάμεις σας. Κολυμπήστε με το ρεύμα και φωνάζετε "βοήθεια".

-Αν δείτε κάποιον να κινδυνεύει, καλέστε βοήθεια κι αν έχετε, ρίξτε του κάτι βουσκωτό ή ένα σκοινί να πιαστεί. Μην προσπαθήστε να τον σώσετε αν δεν είστε δεινοί κολυμβητές. Πολλοί πνίγονται κάθε χρόνο με αυτόν τον τρόπο.


Σχετικά Άρθρα