ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

UNICEF: Ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στα παιδικά εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

25 Απριλίου 2023, 07:00

images

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη σημασία των κοινών παιδικών εμβολίων κατά των φονικών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της UNICEF.

Σε 52 από τις 55 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η εμπιστοσύνη του κοινού στα παιδικά εμβόλια μειώθηκε μεταξύ των ετών 2019 και 2021, όπως ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το Vaccine Confidence Project στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Τα δεδομένα ήταν ένα «ανησυχητικό προειδοποιητικό σήμα» για την αυξανόμενη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια εν μέσω παραπληροφόρησης, φθίνουσας εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και πολιτικής πόλωσης, δήλωσε η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην εμπιστοσύνη στους συνήθεις εμβολιασμούς να γίνει ένα ακόμη θύμα της πανδημίας», δήλωσε σε δήλωσή της η Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF. «Διαφορετικά, το επόμενο κύμα θανάτων θα μπορούσε να αφορά περισσότερα παιδιά με ιλαρά, διφθερίτιδα ή άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν».

Η αλλαγή στην αντίληψη ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, ανέφερε ο Οργανισμός, καθώς αυτή έρχεται μετά τη μεγαλύτερη παρατεταμένη οπισθοδρόμηση στην παιδική ανοσοποίηση σε μια γενιά που βίωσε έντονα την πανδημία του κορωνοϊού. Συνολικά, 67 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν ένα ή περισσότερα πιθανά εμβόλια που μπορούν να σώσουν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προσπάθειες να καλύψουν τη διαφορά έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Η εικόνα σχετικά με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια διέφερε παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF. Σε χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και η Νότια Κορέα, η συμφωνία με τη δήλωση «τα εμβόλια είναι σημαντικά για τα παιδιά» μειώθηκε κατά 44% και κατά περισσότερο από το 1/3 στην Γκάνα, τη Σενεγάλη και την Ιαπωνία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκε κατά 13,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ινδία, την Κίνα και το Μεξικό, η εμπιστοσύνη παρέμεινε σε γενικές γραμμές η ίδια ή αυξήθηκε, όπως προκύπτει από την έκθεση.

Στην τελευταία υπογραμμίζεται ότι η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο μπορεί εύκολα να αλλάξει και τα αποτελέσματα μπορεί να μην υποδεικνύουν μια μακροπρόθεσμη τάση. Παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης, περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων στις μισές σχεδόν χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εξακολουθούν να λένε ότι τα παιδικά εμβόλια είναι σημαντικά.


Σχετικά Άρθρα