ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τυχερός στην ατυχία του ένας άνδρας με ξένο σώμα στο μάτι του

20 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Ένας 30χρονος στη Βοστώνη των ΗΠΑ άφησε άφωνο τον οφθαλμίατρό του όταν όταν αυτός είδε μέσα στο μάτι του ένα μικροσκοπικό κομμάτι ξύλου, που "κρυβόταν" στον κερατοειδή χιτώνα επί 15 χρόνια. Οφθαλμίατροι του Wayne State University στο Ντιτρόιτ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέλυσαν το συγκεκριμένο περιστατικό στο BMJ Case Reports, όταν πληροφορήθηκαν την απίστευτη ιστορία ότι δηλαδή ο άνδρας υπέστη σοβαρό τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο ενώ έκανε εργασίες κηπουρικής στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αλλά χωρίς να ελεγχθούν οι βλάβες εκτενώς, καθότι ο πόνος του εξασθένησε με την πάροδο του χρόνου.

Η ομάδα δήλωσε για το περιστατικό: «Οι περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων τραυματισμών εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται αμέσως μετά τον τραυματισμό, καθώς συχνά προκαλούν σημαντικό πόνο και ερυθρότητα, ενώ χρησιμεύουν παράλληλα ως εστία μόλυνσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξένο σώμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως λένε, η ακίδα θα μπορούσε να είχε διαπεράσει τον κερατοειδή και να τον είχε τυφλώσει: «Ο ασθενής είχε ιστορικό τραυματισμού στο μάτι κατά τη διάρκεια κηπουρικής εργασίας πριν από 15 χρόνια. Κατά τη στιγμή του τραυματισμού, ο ασθενής ανέφερε ότι αισθανόταν άμεσο πόνο και δυσφορία, αλλά αποφάσισε να μην αναζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς τα συμπτώματα φάνηκε να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Δεν ακολουθήθηκε περαιτέρω οφθαλμολογική αξιολόγηση ή θεραπεία και η όραση του ασθενούς φάνηκε σταθερή με την πάροδο των ετών».

Σχετικά Άρθρα