ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το υποδόριο λίπος αναδεικνύεται ως προστάτης του εγκεφάλου των γυναικών

26 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Η τάση των γυναικών να εναποθέτουν περισσότερο λίπος σε μέρη όπως οι γοφοί, οι γλουτοί και το πίσω μέρος των χεριών τους, το λεγόμενο υποδόριο λίπος, προστατεύει από τη φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως άνοια και εγκεφαλικό, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αντίθετα, οι άρρενες οποιασδήποτε ηλικίας έχουν μεγαλύτερη τάση να εναποθέτουν λίπος γύρω από τα όργανα στην κοιλιακή τους κοιλότητα, που ονομάζεται σπλαχνική παχυσαρκία, η οποία είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο φλεγμονώδης. Και, προτού οι γυναίκες φτάσουν στην εμμηνόπαυση, οι άνδρες θεωρούνται ότι διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, από καρδιακή προσβολή έως εγκεφαλικό.

Για να μάθουν περισσότερα για τη φλεγμονή του εγκεφάλου, ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο της Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Augusta εξέτασαν τις αυξήσεις στην ποσότητα και τη θέση του λιπώδους ιστού, καθώς και τα επίπεδα των ορμονών του φύλου και τη φλεγμονή του εγκεφάλου σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Δεδομένου ότι, όπως και με τους ανθρώπους, τα παχύσαρκα θηλυκά ποντίκια τείνουν να έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος και λιγότερο σπλαχνικό λίπος από τα αρσενικά ποντίκια, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι τα χαρακτηριστικά μοτίβα λίπους μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για την προστασία από τη φλεγμονή που απολαμβάνουν τα θηλυκά πριν από την εμμηνόπαυση.

Βρήκαν ξανά τα χαρακτηριστικά μοτίβα κατανομής λίπους σε άνδρες και γυναίκες, ως απάντηση σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν βρήκαν δείκτες φλεγμονής του εγκεφάλου ή αντίστασης στην ινσουλίνη, που επίσης αυξάνουν τη φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη, μέχρι τη μέρα τα θηλυκά ποντίκια έφτασαν στην εμμηνόπαυση. Περίπου στις 48 εβδομάδες, η έμμηνος ρύση σταματά και η θέση του λίπους στα θηλυκά αρχίζει να μετατοπίζεται κάπως, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τα αρσενικά.

Στη συνέχεια συνέκριναν τον αντίκτυπο της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, σε ποντίκια και των δύο φύλων μετά από χειρουργική επέμβαση, παρόμοια με τη λιποαναρρόφηση, για την αφαίρεση του υποδόριου λίπους. Δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν άμεσα στα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών.

Η απώλεια υποδόριου λίπους αύξησε τη φλεγμονή του εγκεφάλου στις γυναίκες, χωρίς να μετακινεί τον επιλογέα στα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών του φύλου. Παρά τη σημαντικότητα της έρευνας, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το πόσο λίπος χρειάζεται για να διατηρηθεί η γονιμότητα έναντι του επιπέδου που θα επηρεάσει το μεταβολισμό σας.


Σχετικά Άρθρα