ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το TikTok είναι η κύρια πηγή πληροφοριών υγείας για τη Generation Z

11 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Το 2020, οι φίλοι και η οικογένεια της Katrine Wallace, PhD, επιδημιολόγου και επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Illinois Chicago, στράφηκαν σε αυτήν προκειμένου να τους δώσει απαντήσεις σχετικά με την COVID-19. Για να βοηθήσει στην ενημέρωση και να καθησυχάσει τον περίγυρό της, αποφάσισε να δημιουργήσει εκπαιδευτικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θα έκανα καθημερινή ενημέρωση και οι λογαριασμοί μου ήταν κλειστοί εκείνη την εποχή, κυρίως για την οικογένεια και τους φίλους. Αυτά άρχισαν να κοινοποιούνται με άλλους ανθρώπους και πριν το καταλάβω, οι λογαριασμοί μου μεγάλωσαν», εξήγησε η Wallace. Σήμερα, ο λογαριασμός της στο TikTok έχει πάνω από 280.000 ακόλουθους και στο Instagram σχεδόν 90.000. Συνεχίζει να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με την COVID-19 και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και καταρρίπτει την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Υπάρχει μια πληθώρα λανθασμένων πληροφοριών εκεί έξω που δημοσιεύονται από ανθρώπους που προσπαθούν να πουλήσουν πράγματα στο διαδίκτυο», είπε η Wallace.

Μια νέα έρευνα σε 1.000 χρήστες Gen Z από την εφαρμογή personal trainer «Zing Coach», οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 56% των ερωτηθέντων, καταφεύγει στο TikTok για συμβουλές υγείας και ευεξίας, ενώ για 1 στους 3, το TikTok είναι η κύρια πηγή πληροφοριών για την υγεία.

«Η Gen Z δεν αποτελεί ακριβώς την τέλεια εικόνα για την υγεία – περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 25 ετών είναι υπέρβαροι», δήλωσε ο Walter Gjergja, Chief Wellness Officer στο Zing Coach, στο Healthline. Ωστόσο, ενδιαφέρονται κι επιδιώκουν να τη βελτιώσουν.

«Απλώς δεν είναι τόσο πρόθυμοι ή ικανοί να πληρώσουν για έναν personal trainer ή να συνεργαστούν με έναν εξειδικευμένο γιατρό. Αντίθετα, στρέφονται στο TikTok, το Google και το YouTube για συμβουλές επειδή είναι γρήγορο και δωρεάν».

Τέλος, για τη Wallace, αν και δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα γινόταν «influencer», το να γνωρίζει ότι υπάρχουν επικίνδυνες πηγές παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την παρακινεί να συνεχίσει.

«Δίνω στους ανθρώπους τα εργαλεία για να κάνουν αυτές τις συζητήσεις με τους συναδέλφους τους, με την οικογένειά τους, με το θείο τους στην Ημέρα των Ευχαριστιών που πιστεύει ότι το εμβόλιο έχει μικροτσίπ», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα