ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ρεκόρ Γκίνες σπάει Ολλανδός ως ο μακροβιότερος λήπτης μοσχεύματος καρδιάς

05 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Σαράντα ολόκληρα χρόνια αφού διαγνώστηκε με μία σοβαρή καρδιακή πάθηση και οι γιατροί τού έδωσαν μόλις 6 μήνες ζωής, ο Bert Janssen σημείωσε ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, ως ο μακροβιότερος ασθενής που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση. «Θέλω να γίνω παράδειγμα για τους ανθρώπους», δήλωσε ο ίδιος ο οποίος ήταν 17 ετών όταν διαγνώστηκε με μυοκαρδιοπάθεια, μία ασθένεια του καρδιακού μυός που δυσχεραίνει το έργο της καρδιάς να αντλεί αίμα. Ο ίδιος λέει ότι αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι είναι εφικτό να ζει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Το 1984, η Ολλανδία δεν είχε ακόμη πραγματοποιήσει την πρώτη της μεταμόσχευση καρδιάς, έτσι ο καρδιολόγος Albert Mattart παρέπεμψε τον έφηβο στο νοσοκομείο Harefield στην Αγγλία. Ο Janssen υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αφού ένα μόσχευμα καρδιάς έγινε διαθέσιμο μετά από ένα τραγικό τροχαίο ατύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 2 νεαροί ενήλικες. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους καρδιοπαθείς μετά από μεταμόσχευση είναι τα 16 χρόνια, σύμφωνα με τον σημερινό καρδιολόγο του Janssen, Casper Eurlings.

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισε επίσημα το επίτευγμα του Janssen να ζήσει για 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά τη λήψη του μοσχεύματός του. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 34 έτη και 359 ημέρες, το οποίο έθεσε ο Καναδός Harold Sokyrka το 2021, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση «πρέπει να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να είναι δραστήριοι. Αυτό έκανε ο κ. Janssen», είπε ο Eurlings.

Ο Yacoub έχει από τότε ευχαριστήσει τον Janssen για τα επιτεύγματά του και την αφοσίωσή του στην παγκόσμια υγεία. «Αλλά πραγματικά εγώ είμαι αυτός που πρέπει να τον ευχαριστήσω», σημείωσε ο Janssen.

Σχετικά Άρθρα