ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

09 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Από τα περίπου 530 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο που ζουν με διαβήτη, περίπου το 98% πάσχει από διαβήτη τύπου 2 - μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή επεξεργασία της γλυκόζης του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού ατόμου.

Διάφοροι παράγοντες, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η εθνικότητα, καθώς και παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής, διαδραματίζουν ρόλο στο αν ένα άτομο θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ή όχι. Πρόσφατα, οι επιστήμονες εξέτασαν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μικροβίωμα του εντέρου στην αύξηση του κινδύνου ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2.

Ειδικότερα, μία ομάδα ερευνητών από το Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη, δημοσίευσε πρόσφατα μία μελέτη στο Nature Medicine, μέσω της οποίας εντόπισαν συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη και ιούς που μπορούν να προκαλέσουν λειτουργικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Γι' αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Microbiome and Cardiometabolic Disease Consortium (MicroCardio), που περιελάμβανε 8.117 μεταγονιδιώματα μικροβιώματος του εντέρου από συμμετέχοντες που προέρχονταν από διάφορες χώρες. συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και της Γερμανίας.

«Αν και η έρευνα την τελευταία δεκαετία έχει συνδέσει τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, οι προηγούμενες μελέτες ήταν πολύ μικρές…για να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε ο Daniel (Dong) Wang, MD, ScD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham and Women's Hospital και στο Harvard Medical School, αναπληρωματικό μέλος στο Broad Institute of MIT και Harvard, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, και συγγραφέας αυτής της μελέτης.

«Υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των μηχανισμών, ειδικά των βιολογικών οδών που κωδικοποιούνται από συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη, που αποτελούν τη βάση της σύνδεσης μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Wang στο Medical News Today.

Ως συμπέρασμα της μελέτης, ο Wang και η ομάδα του, ανέφεραν ότι ανακάλυψαν πολλά μικροβιακά είδη, καθώς και τις λειτουργίες τους στο μικροβίωμα του εντέρου, που συνδέονται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα στέλεχος του μικροβίου του εντέρου, το Prevotella copri (P.copri), το οποίο είναι σε θέση να παράγει μεγάλες ποσότητες αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), που παρατηρήθηκε συχνότερα στο μικροβίωμα του εντέρου ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Ο Wang και η ομάδα του, ανακάλυψαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι βακτηριοφάγοι - ιοί που μολύνουν μόνο βακτηριακά κύτταρα - μπορεί επίσης να προκαλούν αλλαγές σε συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη στο μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιστήμονες που αξιολόγησαν τη μελέτη, δήλωσαν ότι είναι σημαντικό για τους ερευνητές να συνεχίσουν να αναζητούν παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ένα άτομο, όπως οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Σχετικά Άρθρα