ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κάπνισμα προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου

20 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Το κάπνισμα προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (WashUMed). Η συρρίκνωση του εγκεφάλου σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, άνοιας και Nόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή σταμάτησε την περαιτέρω απώλεια φαιάς ουσίας. Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν ανακτά την αρχική του μάζα μόλις συμβεί συρρίκνωση.

Είναι από καιρό γνωστό ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες και την καρδιά, αν και δεν έχει αφιερωθεί τόση έρευνα για την επίδρασή του στον εγκέφαλο. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ανώτερη συγγραφέα Δρ. Laura J. Bierut, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Υγείας & Συμπεριφοράς του WashUMed, είχε ως στόχο να καλύψει ένα κενό στην τρέχουσα κατανόηση των επιβλαβών συνεπειών του καπνίσματος. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια. Υπολογίζεται ότι το 14% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ μπορεί να αποδοθεί στο κάπνισμα. Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της συρρίκνωσης του εγκεφάλου και του καπνίσματος τσιγάρων απαιτεί κατανόηση συμπεριφορικών και γενετικών παραγόντων.

Η συρρίκνωση του εγκεφάλου και η επιθυμία για κάπνισμα μπορεί να επηρεαστούν από τη γενετική, ενώ οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι περίπου το 50% της επιθυμίας κάποιου για το κάπνισμα οφείλεται στη γενετική. Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση για το κάπνισμα, το κάπνισμα και ο όγκος του εγκεφάλου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική μπορεί να οδηγήσει στην επιθυμία για κάπνισμα, αλλά ότι το κάπνισμα οδηγεί σημαντικά στη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Η μελέτη αναλύει δεδομένα που κυκλοφόρησαν το 2019 από τη UK Biobank. Περιλάμβανε 32.094 συμμετέχοντες ευρωπαϊκής καταγωγής, μαζί με τα δεδομένα απεικόνισης του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των ετών καπνίσματος για άτομα που ανέφεραν ότι κάπνιζαν ένα πακέτο ή 20 τσιγάρα την ημέρα. Οι σαρώσεις του εγκεφάλου τους συγκρίθηκαν με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ ή κάπνισαν λιγότερα από 100 τσιγάρα. Όσοι κάπνιζαν περισσότερο παρουσίασαν μεγαλύτερο επίπεδο συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Biological Psychiatry: Global Open Science.




Σχετικά Άρθρα