ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Ισραήλ κάνει ένα βήμα παραπάνω στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

16 Φεβρουαρίου 2021, 09:00

images

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα σχέδια του για την προώθηση μιας νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να λαμβάνουν τα ονόματα όσων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Αυτό ανέφερε σε δημοσίευμα της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το Ισραήλ προπορεύεται στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμών κατά της νόσου, με πάνω από το 44% του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια επιβράδυνση του αριθμού των εμβολιασμών, ένα γεγονός που ανησυχεί τις αρχές, με το υπουργείο Υγείας να ενισχύει μια ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων, τονίζει η Guardian.

Μεταξύ του απομονωμένου εβραϊκού υπερ-ορθόδοξου πληθυσμού της χώρας, που έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται και εκτός διαδικτύου. Σε ορισμένες γειτονιές έχουν τοποθετηθεί αφίσες που λένε ότι οι ραβίνοι αντιτίθενται σε εμβόλιο. Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ, που συχνά δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καταγράφει επίσης χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Την Κυριακή ο μεγαλύτερος πάροχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ισραήλ ανακοίνωσε μια μείωση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις μεταξύ 600.000 ανθρώπων που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα έρευνα στη χώρα. Και το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την προώθηση του σχεδίου του Νετανιάχου για την γνωστοποίηση των ονομάτων όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, μια πρόταση που φέρει τη στήριξη και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με την Haaretz.

Οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης θα στείλουν τις νομοθετικές τροπολογίες σε μια υπουργική επιτροπή για την εξέταση της νομοθεσίας, που θα εγκρίνει την κατάθεση των τροπολογιών προς ψήφιση στην Κνεσέτ. Οι υπουργοί συμφώνησαν πως το σχέδιο αυτό πρέπει να προφυλάσσει τα προσωπικά δεδομένα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Η υπουργός Τουρισμού Οριτ Φάρκας Χάκοχεν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο.

«Αν εγκριθεί μια τέτοια νομοθεσία, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κατοίκους ηλικίας 50 ετών και άνω και να υπάρξει προσοχή να μην προκληθεί ζημιά στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή όσων είναι νεότεροι». Ο Νετανιάχου υποστήριξε πως το μέτρο έχει στόχο «να ενθαρρύνει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν και να σωθούν ζωές, προειδοποιώντας πως περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί άνω των 50 ετών δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.


Σχετικά Άρθρα