ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα

13 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Η κατανάλωση περισσότερων των 7 γραμμαρίων  (>1/2 κουταλιά της σούπας) ελαιολάδου την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επίσης θνησιμότητα από καρκίνο, από νευροεκφυλιστικές νόσους και από αναπνευστικές νόσους. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία παρακολουθώντας 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην αρχή της μελέτης το 1990. Κατά τη διάρκεια 28 ετών παρακολούθησης, αξιολογήθηκε η διατροφή με ερωτηματολόγιο, το οποίο δινόταν στους συμμετέχοντες κάθε τέσσερα χρόνια. Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα, είδη λιπών και ελαίων, καθώς και ποια μάρκα ή τύπο λαδιών χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα ή προσέθεσαν στο τραπέζι κατά το προηγούμενο έτος.

Η κατανάλωση ελαιολάδου υπολογίστηκε από το άθροισμα τριών στοιχείων του ερωτηματολογίου: Ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για σάλτσες σαλάτας, ελαιόλαδο που προστίθεται στα τρόφιμα ή το ψωμί και ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Μια κουταλιά της σούπας ισοδυναμούσε με 13,5 γραμμάρια προϊόντος. Η κατανάλωση άλλων φυτικών ελαίων υπολογίστηκε με βάση τους συμμετέχοντες που ανέφεραν τη μάρκα λαδιού και τον τύπο του λίπους που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα στο σπίτι. 

Η κατανάλωση μαργαρίνης και βουτύρου βασίστηκε στην αναφερόμενη συχνότητα κατανάλωσης μαργαρίνης και στην ποσότητα μαργαρίνης ή βουτύρου που προστέθηκε από το ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Υπολογίστηκαν επίσης οι προσλήψεις γαλακτοκομικών και άλλων λιπών και θρεπτικών συστατικών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε από 1,6 γραμμάρια/ημέρα το 1990 σε περίπου 4 γραμμάρια/ημέρα το 2010.

Η κατανάλωση ελαιολάδου κατηγοριοποιήθηκε ως εξής:

Ποτέ ή <1 φορά το μήνα.

>0 έως ≤4,5 γραμμάρια/ημέρα (>0 έως ≤1 κουταλάκι του γλυκού).

>4,5 έως ≤7 γραμμάρια/ημέρα (>1 κουταλάκι του γλυκού έως ≤1/2 κουταλιά της σούπας).

>7 γραμμάρια/ημέρα (>1/2 κουταλιά της σούπας).

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις των διατροφολόγων για την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων», δήλωσε η Marta Guasch-Ferré, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health και επικεφαλής της μελέτης.

«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αντικαταστήσουν άλλα λίπη, όπως είναι η μαργαρίνη και το βούτυρο, με ελαιόλαδο, για να βελτιώσουν την υγεία τους. Η μελέτη μάς βοηθά να κάνουμε πιο συγκεκριμένες συστάσεις που θα είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να κατανοήσουν και ελπίζουμε να τις εφαρμόσουν στη διατροφή τους.»



Σχετικά Άρθρα