ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

To DNA ευθύνεται μερικώς για την εμφάνιση καρκίνων- Ένοχη η ρύπανση

14 September 2022, 10:00

images

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον ακριβή μηχανισμό για την καρκινογένεση, εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων από το Francis Crick Institute στο Λονδίνο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερη φθορά προκαλείται στα κύτταρά μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση παρά από τα "ένοχα" γονίδια που πιθανώς φέρουμε στο γενετικό μας υλικό (DNA).

Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στο συγκεκριμένο πεδίο, ο καθηγητής Charles Swanton, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα και εγκαινιάζει νέα εποχή στη δημιουργία φαρμάκων κατά του καρκίνου. Κι όχι μόνον αυτό... καθώς μπορούν -όπως σημειώνει- να αναπτυχθούν για πρώτη φορά φάρμακα για την πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου!

Η κλασική αντίληψη για τη δημιουργία των καρκίνων, είναι ότι όλα ξεκινούν από ένα υγιές κύτταρο που για κάποιο λόγο μεταλλάσσεται σε καρκινικό. Τότε εμφανίζονται καρκινικοί όγκοι σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίοι αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Αλλά υπάρχει πρόβλημα με αυτήν τη θεώρηση των πραγμάτων καθώς οι καρκινικές μεταλλάξεις εντοπίζονται σε αρχικά υγιείς ιστούς, την ώρα που οι διάφορες χημικές ουσίες -συμπεριλαμβανομένων αυτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση- δεν εισχωρούν στο DNA.

Οπότε, πώς καταφέρνουν να κάνουν κακό στον ανθρώπινο οργανισμό; 

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία νέα συλλογιστική για να απαντήσουν στο ερώτημα: Η ζημιά υπάρχει ήδη στο DNA μας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα γεγονός που θα "πατήσει την σκανδάλη" ώστε να αρχίσει η καρκινογένεση.

Μελετώντας άτομα που δεν κάπνιζαν αλλά έπαθαν καρκίνο του πνεύμονα, εντόπισαν στοιχεία ότι τη ζημιά την είχε κάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, εντόπισαν ένα μόριο γνωστό ως PM2.5 που έχει διάμετρο μικρότερη μίας ανθρώπινης τρίχας αλλά φαίνεται να εισέρχεται στον οργανισμό και να δημιουργεί τις συνθήκες για εμφάνιση καρκίνου. 

Σχετικά Άρθρα