ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το CDC συζητά με αεροπορικές εταιρείες για δοκιμές σε λύματα στα αεροπλάνα

24 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συζητούν με αεροπορικές εταιρείες για τη δυνατότητα ελέγχου για τον κορωνοϊό σε λύματα από αεροπλάνα, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία στο NBC.

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Global Public Health δείχνει πώς αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη: Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ στην Ουαλία διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε ευρέως στα λύματα από αεροδρόμια και αεροπλάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και όταν απαιτούνταν τεστ COVID για μη εμβολιασμένους επιβάτες.

Η δοκιμή λυμάτων μπορεί να παρέχει διαφορετικές πληροφορίες ανάλογα με το πού συλλέγονται τα δείγματα. Όσοι προέρχονται από αεροδρόμιο, κοιτώνα ή μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης, για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρουν πιο αναλυτική εικόνα από ό,τι ευρύτερες δοκιμές σε όλη την κοινότητα.

Ενώ τα δείγματα από μεμονωμένα αεροπλάνα είναι απίθανο να αντιπροσωπεύουν τάσεις σε επίπεδο πληθυσμού, προσφέρουν ένα διαφορετικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με την Heather Bischel, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: Οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν ένα παθογόνο σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση.

Η Kata Farkas, μία από τις συγγραφείς της μελέτης και υπεύθυνη μεταδιδακτορικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ, είπε ότι πιστεύει ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να δοκιμάσει τα λύματα από μεγάλες διεθνείς πτήσεις, καθώς περισσότεροι επιβάτες είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του αεροπλάνου. Αλλά επεσήμανε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν νομικά και πολιτικά εμπόδια κατά τη δειγματοληψία απευθείας από αεροπλάνα.

«Κάποιες χώρες θα θεωρούσαν [ότι] το αεροπλάνο [βρίσκεται σε] δικό τους έδαφος και αν θέλετε να βγάλετε οτιδήποτε από αυτό, βασικά κλέβετε από μια άλλη χώρα, για να το πω ωμά», είπε.

Για τη νέα τους μελέτη, η Farkas και η ομάδα της ανέλυσαν δείγματα λυμάτων από τρία αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου —Χίθροου, Εδιμβούργο και Μπρίστολ— για τρεις εβδομάδες τον Μάρτιο του 2022. 32 δείγματα προέρχονταν από λύματα αεροπλάνων, ενώ άλλα 150 προέρχονταν από υπονόμους κοντά σε τερματικούς σταθμούς αεροδρομίων ή λύματα εγκαταστάσεις επεξεργασίας που συνδέονται με το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.

Όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μπρίστολ ήταν θετικά στον κορωνοϊό και το 85% των δειγμάτων από το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου ήταν θετικά. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο εντοπισμός νέων ιών ή βακτηρίων από τα λύματα μπορεί να είναι δύσκολος, εάν οι επιστήμονες δεν είναι καταλλήλως καταρτισμένοι.


Σχετικά Άρθρα