ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το "αθώο" σύμπτωμα της ανοσμίας αυξάνει τις πιθανότητες για long COVID

23 Αυγούστου 2022, 07:00

images

Η απώλεια οσμής ή ανοσμία που προκαλείται σε κάποιους από την COVID-19, προμηνύει συνήθως και την εγκατάσταση της long COVID μετά το πέρας της νόσησης. Αυτό αναφέρεται ως αποτέλεσμα μελέτης της οποίας επικεφαλής ήταν η Δρ Gabriela Gonzalez-Alemán, PhD, καθηγήτρια στο Pontifical Catholic University of Argentina, στο Μπουένος Άϊρες.

"Βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουμε, τόσο πιο κοντά είμαστε σε μια πιθανή μέθοδο που θα επιλύσει το πρόβλημα", δήλωσε η ειδικός που ασχολείται εδώ και πολλούς μήνες με τα συμπτώματα εκείνα τα οποία συνδέονται με τη μακρά COVID-19 με στόχο την ανεύρεση τρόπων πρόληψης αλλά και θεραπείας της κατάστασης αυτής.

Προβλήματα μνήμης και προσοχής

Η COVID-19 έχει ήδη πλήξει παραπάνω από 570 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως προκαλώντας μεταξύ άλλων και νευροψυχιατρικά συμπτώματα σε αρκετούς, σημειώνει η Δρ Gonzalez-Alemán.

Στους πιο ηλικιωμένους, η COVID-19 προκαλεί μέχρι και συμπτώματα που μοιάζουν με πρώιμη άνοια ή Νόσο Αλτσχάϊμερ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε επί ένα έτος δεδομένα από 766 ηλικιωμένους από ολόκληρη την Αργεντινή με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και το 56% γυναίκες και βρήκε σύνδεση μεταξύ της νόσησης από κορωνοϊό και της Νόσου Αλτσχάιμερ τόσο σε ασθενείς που είχαν ήδη τέτοια διάγνωση όσο και σε άλλους που δεν είχαν πριν την επαφή τους με τον κορωνοϊό συμπτώματα άνοιας. 

Δεδομένου ότι είναι γνωστό και από άλλες επιστημονικές εργασίες ότι ο κορωνοϊός πλήττει μεταξύ άλλων και τον εγκέφαλο, η εργασία αυτή έρχεται να βάλει ένα λιθαράκι ακόμα στην επιστημονική γνώση γύρω από το θέμα και να μάς γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον... πρωτόγνωρο αυτό εχθρό!

Σχετικά Άρθρα