ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 50% όσων νόσησαν στην αρχή της πανδημίας έχει μακροχρόνια συμπτώματα

15 Μαΐου 2022, 08:00

images

Ακόμη και δύο χρόνια μετά την πρώτη τους επαφή με τον κορωνοϊό, η πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις αρχές της πανδημίας έχουν παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην διεθνή επιθεώρηση The Lancet.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 55% των ασθενών εξακολουθούσε να έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα COVID-19 δύο χρόνια μετά τη μόλυνση, ενώ 6 μήνες μετά τη νόσηση το 68% είχε αρκετά συμπτώματα.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας εξέτασαν δεδομένα 1.192 ατόμων που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Jin Yin-tan στο Wuhan της Κίνας και πήραν εξιτήριο μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Επανέλεγξαν τους συμμετέχοντες 6 μήνες, 12 μήνες και 2 χρόνια μετά το εξιτήριό τους και ζήτησαν την υποκειμενική τους εκτίμηση των συμπτωμάτων. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης χρησιμοποιώντας αντικειμενικές ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ πνευμονικής λειτουργίας, αξονικές τομογραφίες και δοκιμές βάδισης 6 λεπτών.

Γενικά, η υγεία τους είχε επιδεινωθεί δύο χρόνια αργότερα. Όσοι είχαν παρατεταμένα συμπτώματα COVID-19 ανέφεραν πόνο, κόπωση, προβλήματα στον ύπνο και την ψυχική τους υγεία. Οι ασθενείς που είχαν υψηλότερο επίπεδο αναπνευστικής υποστήριξης ενώ νοσηλεύονταν, είχαν περισσότερα πνευμονικά προβλήματα από άλλους μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες με παρατεταμένα συμπτώματα επισκέπτονταν το γιατρό πιο συχνά από ό,τι πριν από την πανδημία, δυσκολεύονταν περισσότερο κατά την άσκηση και γενικά ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ζωής. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στη δουλειά, αλλά δεν είναι σαφές αν εργάζονταν το ίδιο αποδοτικά συγκριτικά με την περίοδο πριν από τη μόλυνσή τους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Bin Cao, από το Νοσοκομείο Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας ελπίζει ότι η έρευνα θα ενθαρρύνει τους γιατρούς να κάνουν ερωτήσεις παρακολούθησης στους ασθενείς τους που είχαν νοσήσει με COVID-19, ακόμη και χρόνια μετά την αρχική τους μόλυνση.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να παρέχεται συνεχής υποστήριξη σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που είχαν νοσήσει με COVID-19 και να κατανοήσουμε πώς τα εμβόλια, οι νέες θεραπείες και οι παραλλαγές του ιού επηρεάζουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας», δήλωσε ο Cao.



Σχετικά Άρθρα