ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

29 Νοεμβρίου 2023, 16:00

images

Η παραλλαγή Pirola του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί ήδη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υβριδική ανοσία του πληθυσμού να παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το ECDC κατέταξε την υποπαραλλαγή BA.2.86 (Pirola) ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Οι λόγοι για την ταξινόμηση αυτή, είναι ο μεγάλος αριθμός γενετικών αλλαγών της σε σχέση με τον «πρόγονό» της, την BA.2, αλλά και τις παραλλαγές που κυκλοφορούν επί του παρόντος και προέρχονται από το στέλεχος XBB. Επιπλέον, παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό αυτής της παραλλαγής που ανιχνεύεται σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η BA.2.86 δεν έχει μέχρι στιγμής συσχετιστεί με αυξημένη επίπτωση όσον αφορά στη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή τη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις επί του παρόντος κυκλοφορούσες παραλλαγές του πανδημικού ιού. Δεν υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που να δείχνουν πώς επηρεάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες, αλλά εκτιμάται πως αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, έχει αναπτύξει υβριδική ανοσία μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμού και τουλάχιστον μιας προηγούμενης λοίμωξης, όπως αναφέρει το ECDC. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας επιτήρησης 46 (που έληξε στις 19 Νοεμβρίου), τα ποσοστά των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα αυξάνονταν σε πολλές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και είναι αναμενόμενα για αυτή την εποχή του έτους. 

Τα ποσοστά των περιστατικών σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (SARI) που παρουσιάζονται σε δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ήταν συγκρίσιμα με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα