ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η σήψη που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία μετά τη δημοσίευση της Lancet

18 Ιανουαρίου 2020, 07:45

images

Η σήψη (sepsis) είναι μια επείγουσα και επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση που συμβαίνει όταν παθογόνοι μικροοργανισμοί ή οι τοξίνες τους βρίσκονται στο αίμα ή και τους ιστούς του ασθενούς. Ενώ η σηψαιμία είναι όταν η παρουσία των μικροβίων και των τοξινών εντοπίζεται μόνο στο αίμα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα νόσημα. Είναι ένα εύρημα ή διαταραχή που προκαλεί αδιαθεσία, ανορεξία, υψηλό πυρετό ή υποθερμία, ωχρότητα, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, πτώση της αρτηριακής πίεσης, λήθαργο, οιδήματα και αιμορραγία. 

Υπάρχουν τέσσερα στάδια:

1- Συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος λόγω λοίμωξης που χαρακτηρίζεται από υποθερμία με θερμοκρασία σώματος κάτω από 36 βαθμούς Κελσίου ή υπερθερμία με θερμοκρασία σώματος πάνω των 38 βαθμών Κελσίου. Ταχυκαρδία με πάνω από 100 χτύπους της καρδιάς το λεπτό. Ταχύπνοια με αναπνοές άνω των 20 ανά λεπτό ή υποκαπνία με επίπεδα CO2 (διοξείδιο του άνθρακος) κάτω από 32 mm Hg στο αρτηριακό αίμα. Λευκοπενία (μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων) ή υπερλευκοκυττάρωση (αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων) στο αίμα.

2- Σήψη: Επιβεβαιώνεται από αναλύσεις αίματος ή άλλων ιστών ότι η συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού και εξελίσσεται.

3- Σοβαρή σήψη: Τα όργανα αρχίζουν να παρουσιάζουν δυσλειτουργίες (καρδιά, νεφρά, ήπαρ). Υπάρχει υπόταση, και μείωση της αιμάτωσης (ανεπάρκεια της ροής του αίματος) σε ένα ή περισσότερα όργανα.

4- Καταπληξία ή σηπτικό σοκ: Η σήψη συνοδεύεται από ανεξέλεγκτη πτώση της αρτηριακής πίεσης και της αιμάτωσης, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να αναστρέψουν την κατάσταση.

Η αρχική αιτία είναι κάποιες φορές μικρόβια στο νοσοκομείο ύστερα από μια επέμβαση ρουτίνας (ενδονοσοκομειακή λοίμωξη). Αλλά συνηθέστερα ο ασθενής παθαίνει τη λοίμωξη στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο πνεύμονας είναι η πιο συχνή αρχική εστία λοίμωξης σε ασθενείς με σήψη  και  ακολουθεί  η  περιοχή της  κοιλιάς και η ουροποιητική οδός. Στο 20-30% των ασθενών, η αρχική εστία της λοίμωξης δεν εντοπίζεται ενώ στα παιδιά, το 85% η λοίμωξη οφείλεται συχνά στον πνευμονιόκοκκο.

Η νόσος μπορεί να εμφανισθεί σε όλους ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από νοσήματα όπως καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες κινδυνεύουν πιο πολύ. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα