ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ελονοσία από την οποία πέθανε ο 6χρονος Darcy Irakoze

12 Αυγούστου 2019, 14:41

images

Ήταν μόλις 6 ετών και γνωστός ως Kacaman στο Youtube. Αλλά ενώ οι φίλοι του παγκοσμίως ζουν σε χώρες με καθαριότητα και δημόσια υγεία, αυτός ήταν μαθητής του δημοτικού στο μακρινό Μπουρούντι της Αφρικής.

Ο γνωστός για τα σκετς που ανέβαζε στην πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο Youtube μικρούλης, έχασε την μάχη χθες, 4 μόλις ημέρες αφού διεγνώσθη με ελονοσία. Την είδηση μετέδωσε το BBC και αναμετέδωσαν τα ενημερωτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο και την Κύπρο.

Ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων από ελονοσία στο Μπουρούντι μόνο για φέτος είναι 1.800 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ενώ από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί πάνω από 5 εκατομμύρια κρούσματα συνολικά στην χώρα αυτή.

Ο άτυχος Darcy είναι ένα από τα πολλά παιδιά- θύματα της ελονοσίας, καθώς η Unicef εκτιμά ότι 2.500 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από τη νόσο σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρουν για την ελονοσία:

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού του γένους «Ανωφελές» (Anopheles). Τα έντομα αυτά μολύνονται από ασθενείς με «παρασιταιμία». Τα κουνούπια αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα από το σούρουπο μέχρι την αυγή και εναποθέτουν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό.

Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική (σε άτομα από ενδημικές χώρες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν και αναπτύσσουν μερική ανοσία στη νόσο) ως και σοβαρή νόσηση και θάνατο (κυρίως σε λοίμωξη από P. falciparum).

Τα συμπτώματα της νόσου (υψηλός πυρετός, έντονο ρίγος, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως 1 ως 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και >5 χρόνια μετά). Το P. falciparum, το πιο επικρατές πλασμώδιο στην Αφρικανική ήπειρο, προκαλεί τη σοβαρότερη και πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου, ενώ η λοίμωξη από τα άλλα είδη πλασμωδίου συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Ταξιδιώτες από μη ενδημικές χώρες, που δεν έχουν ανοσία στην ελονοσία, μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν.

Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη λήψη ειδικών ανθελονοσιακών φαρμάκων, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και εάν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Όπως σημειώνει και ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ., Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, η ενδυνάμωση σε επίπεδο ατόμου και κοινότητας, μέσω εκλαϊκευμένων πρωτοβουλιών όπως η καμπάνια «Μηδέν ελονοσία», μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στην ελονοσία.

Χαρακτηριστικά, ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus αναφέρει:

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο κατά της ελονοσίας. Αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το τελικό σημείο που επιδιώκουμε: έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ελονοσία. Κάθε χρόνο, τα παγκόσμια κρούσματα ελονοσίας υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια. Και κάθε 2 λεπτά, ένα παιδί πεθαίνει από αυτήν τη θεραπεύσιμη ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.

Η ζημία που προκαλεί η ελονοσία εκτείνεται πολύ πέρα από την απώλεια ζωής: Η ελονοσία επιβαρύνει πολύ τα συστήματα υγείας, υποσκάπτει την παραγωγικότητα και υποβαθμίζει την οικονομική ανάπτυξη. Τελικά, η επένδυση στην παγκόσμια φροντίδα υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλες οι κοινότητες έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται για να καταπολεμήσουν την ελονοσία. Η ενδυνάμωση σε επίπεδο ατόμων και κοινότητας μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών όπως της καμπάνιας «Μηδέν ελονοσία»: ξεκινά με εμένα μπορεί επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πρόοδο».

Σχετικά Άρθρα