ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνολογία και άτομα με νόσο κινητικού νευρώνα: Βοήθεια σε θέματα επικοινωνίας

05 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Ο Mark παρατήρησε για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά το 2020. Δεν μπορούσε να κουνήσει τα δάχτυλά του, ενώ παρατήρησε και ορατή μυϊκή ατροφία. Ο Mark -που διατηρεί κατά τα άλλα την ανωνυμία στα ΜΜΕ, έχει πλέον ένα ειδικό εμφύτευμα στον εγκέφαλό του που μεταφράζει τη νευρική του δραστηριότητα σε εντολές, μέσω ενός υπολογιστή.

Σε ηλικία 63 ετών, η διάγνωση του Mark ήταν επίσημη: Είχε ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση που είναι γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα- ALS), μία ασθένεια με την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν μόνο 3 έως 5 χρόνια μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο ίδιος είναι μόλις το 10ο άτομο στον κόσμο στο οποίο εμφυτεύεται με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο "διεπαφής" εγκεφάλου-υπολογιστή ή BCI. Ακόμη, συμμετέχει σε δοκιμή με μία εταιρεία που ονομάζεται Synchron και υποβλήθηκε στη διαδικασία, αφού διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση το 2021.

Η επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι η τεχνολογία στον εγκέφαλο του Mark, θα μπορούσε να βοηθήσει τον ίδιο και άλλους ανθρώπους σαν αυτόν που χάνουν την κινητική τους λειτουργία. «Είναι μια ευκαιρία, ένα μέρος της τεχνολογίας να βοηθήσει κάποιον που δεν θα μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του διαφορετικά», είπε ο Mark στο CNN.

Ο ενθουσιασμός γύρω από τις δυνατότητες της τεχνολογίας BCI, έχει αυξηθεί τον περασμένο χρόνο, εν μέρει από την υποστήριξη υψηλού προφίλ από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk μέσω της εταιρείας του Neuralink , καθώς και από την πρόσφατη δημοσίευση πολλών πολλά υποσχόμενων μελετών από άλλους παίκτες στον αναπτυσσόμενο τομέα.

Βέβαια, η τεχνολογία απέχει πολύ από την επικρατούσα τάση και οι προσπάθειες για την εμπορευματοποίησή της βρίσκουν διαρκώς ρυθμιστικά εμπόδια, ζητήματα ηθικής και ιδιωτικότητας. Επομένως, δεν αναμένεται να γίνει προσιτή σύντομα.

Ωστόσο, ο Mark λέει ότι η ευκαιρία που του δόθηκε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δοκιμής αυτής της τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει κι άλλους συνανθρώπους του, ήταν σημαντική για αυτόν. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την ALS, λέει, η συμμετοχή του στη δοκιμή έμοιαζε «αδιάφορη».

«Είναι μια ευκαιρία ίσως να βοηθήσω τον εαυτό μου», είπε ο Mark. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι, νομίζω, να βοηθήσω άλλα άτομα».

Σχετικά Άρθρα