ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tεχνολογία γενετικής τροποποίησης: Λύση στην αντιμετώπιση της ελονοσίας

07 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (Anopheles). Καθώς η μολυσματική αυτή ασθένεια είναι θανατηφόρα, βασικός στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από ελονοσία οι οποίοι έφτασαν δυστυχώς τους 627.000 το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό το στόχο προσπαθεί να επιτύχει η νέα γενιά τεχνολογίας γενετικής τροποποίησης (GM).

Όπως μεταδίδει το BBC, ένας οργανισμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για το σκοπό αυτό είναι η Target Malaria, το οποίο έχει αναπτύξει γονιδιακές μεθόδους που εμποδίζουν τα κουνούπια να αναπαράγουν θηλυκούς απογόνους. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους: Μόνο τα θηλυκά δαγκώνουν τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά διότι έχουν ανάγκη το αίμα για να θρέψουν τα αυγά τους, και παράλληλα, χωρίς θηλυκά, ο αριθμός των κουνουπιών θα πέσει κατακόρυφα.

Ωστόσο, ενώ η τεχνολογία δεν έχει ακόμη εγκριθεί, δεν υπάρχουν απαγορεύσεις για τη συνέχιση της εργαστηριακής έρευνας σε αυτήν. Μετά από σοβαρές συζητήσεις το 2018, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα αποφάσισε ότι μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Δρ Jonathan Kayondo είναι κύριος ερευνητής για την Target Malaria στην Ουγκάντα. Επισημαίνει ότι, παρά τη συνέχιση της ανάπτυξης μεθόδων γονιδιακής τροποποίησης, η ασφάλεια παραμένει το βασικό μέλημα.

«Η ελονοσία είναι μια από τις παλαιότερες ασθένειες στον πλανήτη και παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, ένα παιδί εξακολουθεί να πεθαίνει από ελονοσία κάθε λεπτό», αναφέρει έχοντας κυρίως στοιχεία από την Αφρική.

Ο Δρ Jonathan Kayondo της Target Malaria λέει ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για τις συνεχείς δοκιμές γονιδιακής μεθόδου.

"Χρειάζονται επειγόντως καινοτόμες προσεγγίσεις, καθώς τόσο το κουνούπι ελονοσίας όσο και το παράσιτο της ελονοσίας γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στις τρέχουσες μεθόδους. Οι προσεγγίσεις γονιδιακής ώθησης θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την καταπολέμηση της ελονοσίας, συμπληρώνοντας τις ήδη υπάρχουσες παρεμβάσεις".

Ο Δρ Kayondo προσθέτει ότι η Target Malaria συνεχίζει να δοκιμάζει γονιδιακές ενώσεις σε κουνούπια στο Imperial College του Λονδίνου και στην ιταλική ερευνητική εταιρεία Polo GGB και προσθέτει: «Το έργο προχωρά βήμα-βήμα και σε κάθε φάση αξιολογείται η ασφάλεια της τεχνολογίας.

Ζητούνται εξωτερικές επιστημονικές συμβουλές και ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση κινδύνου για κάθε στάδιο και φάση της έρευνας και το έργο δεν θα προχωρήσει περαιτέρω εάν αναδυθεί ανησυχία για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων ή την περιβαλλοντική ασφάλεια που να καθιστά την τεχνολογία απαγορευτική για τις συμμετέχουσες κοινότητες και τις εθνικές κυβερνήσεις» σημειώνει.


Σχετικά Άρθρα