ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος της καραντίνας στη Σαγκάη- Οι πολίτες δεν μπορούν να το πιστέψουν

31 Μαΐου 2022, 07:00

images

Οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν χθες την άρση του lockdown για την COVID-19 που είχε επιβληθεί πριν από δύο μήνες κλείνοντας στα σπίτια τους τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της πολυπληθούς κινεζικής πόλης. Οι αντιδράσεις στο χθεσινό νέο ήταν χαρακτηριστικές της ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών: «Είμαι τόσο συγκινημένος που θα κλάψω», ανέφερε ένας Κινέζος σε πλατφόρμα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ενώ μία γυναίκα έγραψε: «Σας παρακαλώ, μην μου λέτε ψέματα»!

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι σχεδίαζαν να αποκαταστήσουν πλήρως τον επόμενο μήνα τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής αλλά δεν ήταν σαφές πώς και πότε θα γίνει αυτό καθώς η Κίνα εμμένει στην πολιτική της περί μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η χαλάρωση των περιορισμών αφορά μόνο τους πολίτες σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει εάν θα επιτρέπονται άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση, καθώς η άρση του lockdown αφορά τη δυνατότητα να βγαίνει κάποιος από το σπίτι του, να κάνει τις αγορές του και να πάει στην εργασία του. Όχι απαραίτητα να πάει σε εστιατόριο ή μπαρ...

Ευλογιά των πιθήκων

Στο άλλο "μέτωπο", την ευλογιά των πιθήκων που εμφανίστηκε στην Ευρώπη και την Αμερική προ μερικών εβδομάδων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι δεν πιστεύει ότι η έξαρση εκτός Αφρικής θα οδηγήσει σε πανδημία. Αυτό δήλωσε η αξιωματούχος του Οργανισμού, η Δρ Ρόζαμουντ Λούις, καθώς παραμένει ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια αυτοί που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Μέσα στο Μάιο έχουν αναφερθεί πάνω από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, που είναι μια συνήθως ήπια νόσος η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης καθώς και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Σχετικά Άρθρα