ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Τελειώνουν" την πανδημία και τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

12 Μαΐου 2022, 07:00

images

H υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα καταργείται από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι νέες συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαΐου 2022. Τι σημαίνει αυτό; Τέλειωσε τάχα οριστικά ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό; 

Η απάντηση είναι "όχι" αλλά επειδή οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επαναφέρουν τις Οικονομίες των κρατών σε μια πιο φυσιολογική λειτουργία, και δεδομένης της ύφεσης που έχει παρατηρηθεί από τους εμβολιασμούς και τη φυσική ανοσοποίηση όσων νόσησαν παραπάνω από μία φορά, παίρνουν το ρίσκο να τα απελευθερώσουν όλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να υπάρξει μια ψυχολογική αποφόρτιση μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας.

Οι κανόνες για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανά αεροπορική εταιρεία και μετά την ημερομηνία αυτή καθώς όπως αναφέρουν, οι πτήσεις προς ή από προορισμό όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση μάσκας.

«Από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες προσώπου δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιπτώσεις, ευθυγραμμιζόμενες σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες μεταφορές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA Patrick Ky.

Ωστόσο, οι  επιβάτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μια μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95, η οποία προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα... «Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να εξετάσει έντονα το ενδεχόμενο να φοράει μάσκα προσώπου, για να καθησυχαστούν οι καθήμενοι δίπλα του» διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση.

Η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon δήλωσε από την πλευρά της ότι «η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι μαζί με τη φυσική απομάκρυνση και την καλή υγιεινή των χεριών αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης».

Κατάργηση του μέτρου και στη Γαλλία

Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την προσεχή Δευτέρα, ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Υγείας, καταργώντας έτσι ένα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 που ισχύουν στη Γαλλία.

«Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο υπουργός Ολιβιέ Βεράν. Το μέτρο αφορά τους επιβάτες στο μετρό, το λεωφορείο, το τραίνο, το αεροπλάνο και τα ταξί, διευκρίνισε το γραφείο του υπουργού Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωτική”, δήλωσε εκτιμώντας ότι ο περιορισμός αυτός δεν είναι “πλέον κατάλληλος» καθώς το υφιστάμενο κύμα της COVID-19 μειώνεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.

Στις αρχές του 2022, η γαλλική κυβέρνηση είχε θέσει τέλος στην υποχρέωση επίδειξης του εμβολιαστικού πάσου ώστε αυτός να έχει πρόσβαση σε πολλά μέρη, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι. Μετά το τέλος της χρήσης μάσκας στις μεταφορές, κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν ωστόσο να διατηρούνται. Ένα “υγειονομικό” πάσο — που είναι διαφορετικό από το εμβολιαστικό πάσο, καθώς λειτουργεί επίσης σε περίπτωση πρόσφατου αρνητικού τεστ – θα συνεχίσει να ζητείται για την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες (ιατρεία, νοσοκομεία), και η απομόνωση για τουλάχιστον μια εβδομάδα θα συνεχίσει να επιβάλλεται μετά από θετικό τεστ.

Εξάλλου, στα νοσοκομεία της Γαλλίας, οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, που δεν μπορούν να ασκήσουν εδώ και μήνες την εργασία τους, δεν θα επανενταχθούν αλλά η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι "θα εξετάσει το θέμα" σε επόμενη φάση.

Σχετικά Άρθρα