ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μετρίασαν τη μετάδοση κι άλλων ιών

28 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Τα μέτρα που μας βοήθησαν να προστατευτούμε από τον SARS-CoV-2  τα τελευταία 2½ χρόνια – lockdown, τήρηση αποστάσεων, μάσκες, πλύσιμο χεριών – συνέβαλαν επίσης στον περιορισμό της εξάπλωσης άλλων ιών. Καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σχολείο και στην εργασία και βγάζουν τις μάσκες, αυτοί οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και της γρίπης, επανέρχονται σε πλήρη ισχύ. Aυτό το «χάσμα ανοσίας» των τελευταίων ετών βρίσκεται πιθανώς πίσω από την «άνευ προηγουμένου» πρόωρη αύξηση των λοιμώξεων από RSV φέτος, λένε οι επιστήμονες, που έχει εκτοξεύσει άλλους εποχικούς ιούς του αναπνευστικού σε όλο τον κόσμο .

«Όσο είχαμε ιστορικό RSV και άλλων αναπνευστικών ασθενειών στις ΗΠΑ, υπήρχαν αυτά τα πολύ τακτικά μοτίβα εστιών μολύνσεων», δήλωσε η Rachel Baker, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brown.

«Ο RSV εμφανίζεται κάθε χρόνο στα τέλη του φθινοπώρου/χειμώνα, κυρίως σε μικρά παιδιά. Στη συνέχεια εξαφανίζεται ξανά για τους μήνες της άνοιξης/καλοκαιριού και εμφανίζεται ξανά τον επόμενο χειμώνα», είπε η Baker. «Είναι πολύ τακτικός και προβλέψιμος».

«Ο βαθμός των κοινωνικών αλλαγών που συνέβησαν με την πανδημία COVID-19 είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο Δρ Kevin Messacar , αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κολοράντο.

Όπως ο SARS-CoV-2, ο RSV και η γρίπη εξαπλώνονται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν οι άνθρωποι βήχουν ή φτερνίζονται. Τα σταγονίδια παραμένουν επίσης, για ώρες σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, όπως πόμολα πόρτας και διακόπτες φώτων.

Έτσι, όσοι έπλεναν τα χέρια και απολύμαναν επιφάνειες, φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις από τους άλλους, έκαναν περισσότερα από το να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Αυτές οι παρεμβάσεις, ενώ ήταν εξαιρετικές στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, έκαναν επίσης πολύ καλή δουλειά στον περιορισμό της εξάπλωσης άλλων αναπνευστικών ασθενειών όπως ο RSV και η γρίπη », τόνισε η Baker.

Ειδικότερα, υπήρξε μια ξαφνική πτώση σε κρούσματα RSV και νοσηλεία τις σεζόν 2020 και 2021, σύμφωνα με μελέτες , καθώς και ασυνήθιστα ελεγχόμενες περίοδοι γρίπης.

«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό», συμπλήρωσε η Baker.

Αλλά καθώς τα εμβόλια και οι θεραπείες για την COVID-19 έγιναν διαθέσιμα, περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στο σχολείο και στην εργασία και να αλληλεπιδρούν χωρίς μάσκες. Άρχισαν επίσης να μεταδίδουν μικρόβια. Έτσι, τα κρούσματα αυξάνονται. Οι συμπεριφορές της πανδημίας δημιούργησαν ένα «χάσμα ανοσίας» που καθιστά περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ ευάλωτους σε ασθένειες όπως ο RSV.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του RSV, αλλά υπάρχει για τη γρίπη, επομένως εάν το εμβόλιο γρίπης ταιριάζει με το στέλεχος που κυκλοφορεί και αρκετοί άνθρωποι το κάνουν, θα μπορούσε να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση σε περιπτώσεις όπως αυτή που παρατηρείται τώρα με το RSV.


Σχετικά Άρθρα